Internet

5 tips om malware en ransomware te vermijden

donderdag 6 oktober 2022

Ransomware is een vorm van malware. Een infectie die je computer vergrendelt en een betaling eist voor ontgrendeling. Elk jaar verdubbelt het aantal nieuwe ransomware gevallen. In deze blog leggen we uit wat ransomware en malware is en hoe je het kunt voorkomen.

 

Wat is malware?

Malware staat voor ‘malicious software’ en is ontwikkeld is om schade toe te brengen aan je computer. Malware is vaak geprogrammeerd om gevoelige informatie te stelen, maar er zijn meer soorten malware.

 

Wat doet ransomware?

Ransomware is een vorm van malware en versleutelt de bestanden op een computer zodat er geen toegang meer is tot die bestanden. Zodra de malware een computer geïnfecteerd heeft, is het onmogelijk om normaal te werken op je computer. Vervolgens wordt er losgeld (= ransom) gevraagd in ruil voor het ontgrendelen van je bestanden.

 

Hoe infecteert ransomware je computer?

Op een aantal manieren kan je in aanraking komen met ransomware, bijvoorbeeld: e-mailbijlagen, kwaadaardige koppelingen, een bezoek aan een foute website of advertentie. Een exploit kit wordt gebruikt door de ‘aanvallers’ om je computer op eventuele zwaktes of kwetsbaarheden te testen, vaak te vinden in verouderde software. Als er een opening gevonden is, downloadt en installeert de exploit kit de ransomware op je computer. Soms zelfs zonder dat je het in de gaten hebt.

 

Hoe krijg je jouw bestanden terug?

We raden het je af om losgeld te betalen. Hoewel dit een manier is om de controle over je computer en gegevens terug te krijgen. Het begint met de echte voorzorgmaatregel en dat is dat je voordat je wordt aangevallen regelmatig back-ups te maken. Op die manier hoef je je geen zorgen te maken en kan je alles herstellen vanaf de back-ups. Dus de enige manier om ransomware te verslaan is zorgen dat je nooit geïnfecteerd raakt en regelmatig back-ups maken.

 

Hier is onze Top 5 met tips om apparaten vrij te houden van malware en ransomware:

1. Zorg ervoor dat je een sterke beveiligingsoplossing gebruikt voor al je smartphones, tablets en laptops. Caiway Veilig Internet beschermt tegen alle bekende ransomwarebedreigingen en kan ook 'zero-day'-bedreigingen blokkeren. Aangezien er steeds nieuwe malware en ransomware-varianten opduiken, is dit belangrijk.

2. Maak regelmatig back-ups van je gegevens. Sla de back-ups offline op, zodat ze niet geïnfecteerd kunnen raken. Test van tijd tot tijd het terugzetten van de back-ups om er zeker van te zijn dat ze echt werken. Met goede back-ups is het mogelijk als je toch getroffen wordt, dat je sneller op de been bent zonder geld te betalen aan criminelen.

3. Zorg ervoor dat de software op al je apparaten up-to-date is zodat je misbruik voorkomt. Als je niet zeker weet hoe je alles up-to-date kan houden, kan je overwegen een tool te gebruiken die oude softwareversies identificeert en updates voorstelt.

4. Wees extra voorzichtig met e-mailbijlagen, vooral met ZIP-bestanden en Office-documenten (Word, Excel en PowerPoint). Open geen e-mailbijlagen die zijn verzonden door iemand die je niet kent. Schakel ook macro-scripts uit van Office-bestanden die je per e-mail ontvangt.

5. Beperk het gebruik van browserplug-ins. Schakel vaak misbruikte plugins zoals Flash Player en Silverlight uit wanneer je ze niet gebruikt. Dit kan je doen via de webbrowser onder de plugin-instellingen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief