Internet

Black Friday: let op deze prijstrucs

donderdag 17 november 2022

Op en rond Black Friday, de jaarlijkse koopjesdag van het internet eind november, wemelt het van de aanbiedingen. Een mooie kans om je slag te slaan, maar niet elke aanbieding is zo mooi als die lijkt. In dit artikel wijzen we je op de gangbare (prijs)trucs in de Black Friday-periode.


Black Friday is de eerste vrijdag na de Amerikaanse Thanksgiving-feestdag. In 2022 valt Black Friday op 25 november. Veel winkels stunten dan met aanbiedingen, zowel offline als online. En niet alleen op Black Friday, ook de dagen ervoor en de maandag erna, die bekend is komen te staan als Cyber Monday.


Maar let op: vooral in de Black Friday-periode halen sommige winkeliers trucs uit om aanbiedingen mooier voor te spiegelen dan ze zijn.

 

card

 

Let op deze 2 Black Friday-prijstrucs

Bij aanbiedingen staat doorgaans de ‘normale’ prijs van een product doorgestreept. Soms is dat de prijs die vóór Black Friday in de betreffende winkel gold, soms is het de adviesprijs: de prijs die de fabrikant heeft vastgesteld. In beide gevallen kan er met de prijs gesjoemeld worden.


Meerdere onderzoeken tonen aan dat sommige winkels - waaronder Nederlandse - kort voor Black Friday hun prijzen verhogen zodat de aanbieding daarna extra aantrekkelijk lijkt. Als een adviesprijs genoemd wordt, kan dat een prijs van jaren geleden zijn. Mogelijk is het product ondertussen veel minder waard geworden. Soms wordt ook ronduit een verkeerde adviesprijs vermeld, wat overigens verboden is.


Check daarom ook bij andere winkels de prijs van een product. Dat kan bijvoorbeeld op consumentensite Kieskeurig of bij Tweakers (alleen voor elektronica). Op beide sites kun je ook instellen dat je een seintje krijgt als de prijs onder een bepaald niveau zakt. Je kunt ook de naam van het product en het model tussen aanhalingstekens in Google invoeren. De ‘Shopping’-resultaten geven je een idee hoeveel het product in verschillende online winkels kost.

 

Ken je rechten

Black Friday of niet, als consument heb je bepaalde rechten. Denk aan de bedenktermijn van veertien dagen die je het recht geeft om iets te retourneren. Op de site Consuwijzer van de ACM lees je alles over consumentenrecht.


Herken nepwebshops

Je hebt aanbiedingen en aanbiedingen. Is een gewild artikel extreem goedkoop geprijsd? Dan heb je kans dat je met een malafide webwinkel te maken hebt, en de ‘verkoper’ nooit zal leveren. In dit artikel lees je hoe je nepwebwinkels herkent.

 

Black Friday bij Caiway

Wil jij een spiksplinternieuw toestel scoren tijdens Black Friday? Bekijk dan de Black Friday Deals van Caiway.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief