Mobiel

Zo leeg je het cachegeheugen op je smartphone

vrijdag 28 april 2023

Cache is een term die vaak wordt gebruikt in de context van technologie en mobiele apparaten. Het is een tijdelijke opslagplaats voor gegevens die vaak worden gebruikt door apps op je smartphone, wat ervoor zorgt dat deze gegevens sneller worden geladen wanneer je ze later opnieuw nodig hebt. Het kan voorkomen dat je telefoon te veel gegevens heeft opgeslagen, waardoor je telefoon juist traag wordt. Dan is het goed om je cache te legen. We leggen hier hoe uit je dat doet.

 

Wat doet het legen van mijn cache?

Door het legen van jouw cache maak je als het ware weer een frisse start. Na verloop van tijd kan jouw smartphone vol raken met gegevens die niet langer meer nodig zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld afbeeldingen en cookies zijn om apps sneller te laten werken. Door je cache regelmatig te legen, worden deze onnodige gegevens verwijderd. Het zal ook zorgen voor meer opslagruime, wat fijn is als je bijvoorbeeld nieuwe apps wilt installeren. Het is wel handig om te weten dat het legen van de cache ook kan leiden tot iets langere laadtijden van apps, omdat nodige gegevens opnieuw worden gedownload. Over het algemeen zal het wel zorgen voor betere en snellere prestaties van jouw smartphone.

 

Hoe leeg ik mijn cache?

Het legen van jouw cache is een eenvoudig proces en kan in enkele stappen worden voltooid.

Voor iPhone gebruikers:

  1. Ga naar 'Instellingen'.
  2. Klik op 'Algemeen'.
  3. Ga naar 'iPhone-opslag'.
  4. Kies een applicatie die veel ruimte inneemt.
  5. Klik op 'Ruim op'

Voor Android gebruikers:

  1. Ga naar 'Instellingen'.
  2. Klik op 'Opslag'.  
  3. Kies een categorie die veel opslag in gebruik neemt en tik op de App naar keuze.
  4. Klik op 'Cache wissen' en bevestig je keuze. Goed om te weten: je opslag geeft de Apps en categorieën weer die het meeste ruimte op je telefoon innemen.

Let op: bij het legen van het cachegeheugen gaan er geen belangrijke gegevens verloren, maar het kan wel gebeuren dat je opnieuw moet inloggen en bestanden opnieuw moet downloaden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief