Een wereld aan mogelijkheden op je smart-tv en dit is wat je ermee kan
Apps hebben de manier waarop we onze smartphone gebruiken veranderd. Hetzelfde geldt voor tv-kijken. De mogelijkheid om apps op je tv te installeren, opent een wereld aan mogelijkheden. Het is kijken wat je wil, wanneer je dat wil. Denk aan series en films, fitnessinstructievideo’s, games, het nieuws en educatieve video’s.
Voor de meeste mensen is de tv hét centrale, grote beeldscherm in de woonkamer. Dáár wil je je video’s op kijken. Door apps op je smart-tv te installeren doe je dat heel gemakkelijk, en verrijk je jouw tv-ervaring. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet en wat het je brengt. (Onderaan lees je trouwens hoe je jouw tv eenvoudig smart maakt als-ie dat nog niet is.)
Eindeloos extra tv en films
Met smart tv-apps breid je het televisieaanbod eindeloos uit. Doordat smart-tv's verbonden zijn met het internet en je er apps op kan installeren, ben je niet meer afhankelijk van wat televisieomroepen op de reguliere kanalen uitzenden. Zo zijn er apps om (live) Formule 1 te kijken, of NBA-basketball, maar ook om Tweede Kamerdebatten of Nederlandse of niet-Nederlandse kinderseries te bekijken, zoals Dora the Explorer. Sommige apps zijn in feite thematelevisiekanalen met een eigen programmering.
Via die apps tv-kijken, heet ‘streamen’. Je kent vast ook de bekende streamingdiensten, die elk eigen programma’s, films en series voor je hebben: Netflix, Discovery+, Videoland, Disney+, Amazon Prime Video en Apple TV+. Het aanbod dat je daar wordt geboden, komt niet (altijd) op de reguliere tv.
Interactieve tv (‘on demand’ kijken)
Smart-tv’s laten je tv-kijken wanneer jij dat wil: ‘on demand’. Zo kijk je met een druk op de knop het laatste NOS Journaal, of een aflevering van Chateau Meiland. Het betekent ook dat wat je kijkt, altijd te pauzeren is. Als je Interactieve TV van Caiway hebt, ben je hier al aan gewend.
Wist je dat Caiway ook een smart tv-app heeft? De app is gratis voor Caiway TV-klanten en maakt het mogelijk om op meerdere schermen in huis tv te kijken, zonder extra kabels of kastjes. Ook geniet je met deze app automatisch van Interactieve TV: live tv pauzeren, terugspoelen naar het begin, opnemen en terugkijken.
App stores en ouderlijk toezicht
Over app stores gesproken: net zoals je computer en telefoon, draaien smart-tv’s op een besturingssysteem, waar een eigen app store (appwinkel) bij hoort. Samsung en LG hebben bijvoorbeeld ieder hun eigen besturingssysteem, Apple en Google ook.
Meestal zijn er tools voor ouders om beperkingen in te stellen aan wat een kind op tv kan zien en doen. Denk aan het blokkeren van bepaalde apps of het onmogelijk maken om aankopen te doen of apps te installeren. Kijk even naar de mogelijkheden op jouw tv, zoek in het menu naar ‘ouderlijk toezicht’ of ‘parental controls’. (Je vindt hier instructies voor Google TV, en hier voor LG’s WebOS.)
Van telefoon naar tv
Smart-tv’s stellen je vaak ook in staat om wat je op je telefoon ziet, op je tv te toveren. ‘Casten’, heet dat. Dat is leuk als je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s op een groot scherm wil laten zien (al zijn daar soms ook speciale smart tv-apps voor). Je bedient dan je smart tv met je telefoon: een swipe door je foto’s op je telefoon, is een swipe op je tv.
Hoe dat moet en wat er mogelijk is, hangt af van jouw tv en telefoon (beter gezegd: welke besturingssystemen daar op draaien). Zoek in de app store van je smart-tv de foto’s-app die je op je telefoon gebruikt, of zoek naar instructies en mogelijkheden om te casten, zoals die hier verzameld staan voor Android-telefoons.
Nog geen smart-tv? Zo maak je ‘m smart
Veel moderne tv’s zijn al smart. Daarmee bedoelen we dus dat ze verbonden zijn met het internet en je er apps op kan installeren, net zoals op je telefoon.
Als je geen smart-tv hebt, kan je je tv eenvoudig smart maken met een kastje of een HDMI-stick die je los koopt en op je tv aansluit. De bekendste zijn “Chromecast met Google TV” en “Apple TV”. Vervolgens kun je jouw favoriete smart tv-apps op je tv installeren.