Internet

Hoe oorlogen de Nederlandse digitale veiligheid bedreigen

maandag 10 juni 2024

Oorlogen in het buitenland vormen een bedreiging voor onze digitale veiligheid in Nederland. ''En nee, dat is geen James Bond-verhaal'', zegt Caiway’s hoofd beveiliging Barend de Lange. Onlangs nog werd via een “tv-hack” Russische propaganda uitgezonden. In dit artikel vertelt Barend hoe Caiway het internet vrij houdt van buitenlandse invloeden.

 

Het klinkt misschien ver weg, de Rusland-Oekraïne-oorlog. Maar oorlogen worden tegenwoordig ook digitaal gevoerd en tot ver buiten de landsgrenzen. Ook in Nederland kunnen we de gevolgen ervaren van een buitenlandse oorlog en van internationale cyberaanvallen. Zo is onlangs satellietkanaal BabyTV voor de tweede keer in korte tijd het doelwit geworden van hackers. Die namen het tv-signaal over om Russische propaganda uit te zenden. Bij Caiway zijn deze propagandabeelden niet op BabyTV te zien geweest. Tijd voor een gesprek met Barend de Lange, Caiway's Chief Information Security Officer (CISO). Hij legt uit hoe het zit met die internationale dreiging, en hoe Caiway het internet vrij houdt van buitenlandse invloeden. 

  

Wat maakt dat de Nederlandse digitale veiligheid bedreigd kan worden door een buitenlandse oorlog?  

“Wanneer een land zich mengt in een oorlog, bijvoorbeeld door steun aan Oekraïne te verlenen, kan ook dat land doelwit worden. Het gaat trouwens niet alleen om zichtbare oorlogen, of om oorlogen die al duidelijk aan de gang zijn. Internationale cyberaanvallen vinden continu plaats.” 

Wie plegen dat soort aanvallen?

“Criminele hackersorganisaties die worden gedoogd of gefaciliteerd door landen waar Nederland geen vrienden mee is. Denk aan Rusland en Noord-Korea. Soms vinden we aanwijzingen die op directe betrokkenheid wijzen van inlichtingen- en veiligheidsdiensten van die landen.” 

Is Caiway ook weleens doelwit van een internationale cyberaanval?

“Net zoals een hoop andere bedrijven zijn ook wij weleens doelwit van een internationale cyberaanval. We hebben verschillende klanten die een belangrijke rol spelen in Nederland. Je denkt misschien dat geopolitieke cyberaanvallen een ver-van-je-bed-show is, dat ik hier slechts theoretische scenario’s schets, maar deze aanvallen vinden echt plaats. Soms is het heel duidelijk dat een vijandelijk regime erachter zit.” 

Wat kunnen klanten ervan merken?

“Meestal niets. We voorkomen dit soort aanvallen waar we kunnen, of we smoren ze in de kiem. Pas wanneer grote en langdurige (of regelmatige) verstoringen zich voordoen, bijvoorbeeld in het pin-systeem of internetnetwerk, zou het kunnen dat onze klanten en andere burgers er iets van merken.” 

Wat is het doel van zo’n aanval? 

“Onrust stoken, chaos creëren, belangrijke infrastructuur ontregelen en wantrouwen kweken in de overheid en in maatschappelijke systemen zoals de democratie. Dat destabiliseert een land. Spionage is ook vaak een belangrijk doel van internationale cyberaanvallen.''

Hoe wapent Caiway zich tegen dit soort aanvallen?

“We investeren heel veel in preventie- en detectiemaatregelen, onze beveiliging is eersteklas. We monitoren onze systemen vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. Een extern bedrijf monitort ons ook 24/7 om in de gaten te houden dat we niet worden aangevallen. Bij verdachte activiteiten komen we direct in actie. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) update ons elke nacht over de bij hen bekende dreigingen en kwetsbaarheden. We zorgen er samen voor dat mogelijke kwetsbaarheden worden weggehaald.” 

Namens Caiway heb ik contact met landelijke organisaties die zich bezighouden met digitale veiligheid. We wisselen ervaringen uit en delen onze kennis. Het gaat dan over acute dreigingen of over risico’s op de lange termijn. Zo helpen we elkaar om samen de digitale infrastructuur van Nederland veilig te houden.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief