Internet

Praten en ouderlijk toezicht: zo houd je jouw kinderen veilig op hun smartphone

maandag 10 juni 2024

Veel kinderen hebben een smartphone en daarmee toegang tot internet. Dat opent een wereld aan mogelijkheden. Als ouder is het natuurlijk wel verstandig om zicht te houden op hun app- en gamegedrag op hun telefoon, en om ze te beschermen tegen phishing, pesterijen en ongewenste aankopen. Met deze tips en tools houd je het smartphonegebruik van jouw kinderen veilig.

 

1. Betrokkenheid

Toon je betrokken bij de online activiteiten van je kind, praat er samen over. Niet alleen over de risico’s, ook over de leuke en interessante ervaringen! Probeer zelf ook eens de apps en platformen die je kind gebruikt, zodat je weet waar ze mee te maken krijgen. 

 

Belangrijk is dat je kind zich veilig voelt om bij online problemen naar je toe te komen. Dan kunnen jullie het samen oplossen.

 

2. Basisprincipes om phishing te voorkomen

Phishing is een manier voor fraudeurs om via echt lijkende berichtjes, persoonlijke gegevens of geld te ontfutselen. Iedereen is er vatbaar voor, maar kinderen nog meer dan volwassenen. Leer ze daarom de basisprincipes van online veiligheid: 

Deel geen persoonlijke informatie (zoals je echte naam, adres of geboortedatum) in een chat met een vreemde of in een social-media-post.

Accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent.

Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat ook.

Wees extra op je hoede bij boodschappen dat je nú actie moet ondernemen, urgentie is een red flag.

Let op met onbekende nummers.

 

3. Ouderlijk toezicht via kindaccounts op telefoon

Op alle moderne smartphones kan je speciale kindaccounts instellen. Dat stelt je als ouder in staat om de apps die je kind wil installeren goed- of af te keuren, schermtijdlimieten en aankoopbeperkingen in te stellen en de beveiliging en privacy te regelen. Stuk voor stuk belangrijk om goed ingesteld te hebben op de telefoon van je kind.

 

Bij Google regel je dit met een app die ‘Family Link’ heet. Apple noemt het ‘Delen met Gezin’. Als je er meer hulp bij nodig hebt: de Consumentenbond heeft op een rij gezet hoe je het precies instelt

 

Sommige beperkingen en vormen van toezicht kan je ook handmatig instellen, zonder kindaccount. Aankoopgoedkeuringen (iOS / Android) en schermtijdlimieten (iOS / Android) bijvoorbeeld.

 

4. Ouderlijk toezicht binnen apps en op social media (kids-profielen)

De meeste populaire (social media-)apps hebben hun eigen tools en instellingen om kinderen een veilige omgeving te bieden en ouders toezicht te laten houden.

 

Zo kan je op YouTube, Facebook Messenger en Netflix speciale kids-profielen instellen. Binnen die omgeving worden ze beter afgeschermd van kindonvriendelijke video’s en berichten. En als ouder heb je bijvoorbeeld controle over vriendschapsverzoeken en berichten die worden uitgewisseld. TikTok noemt zijn verzameling tools voor ouderlijk toezicht ‘Family Pairing’, Snapchat ‘Family Center’.

 

De social-media-accounts van je kind privé maken (Snapchat, TikTok, Facebook) is ook een goed idee. Dat verkleint de kans op ongewenste berichten en fraude.

 

 
Schrijf je in voor de nieuwsbrief