Internet

Opruimen, beveiligen en schoonmaken: in vijf stappen jouw digitale zomerschoonmaak geregeld

maandag 10 juni 2024

Je kent de traditionele zomerschoonmaak: het huis opruimen en schoonmaken, de tuin aanharken… Maar doe je ook even de digitale zomerschoonmaak? Met deze vijf tips ruim je jouw apparaten op, houd je ze in goede conditie en houd je je gegevens veilig. Samen met Caiway’s veiligheidspartner F-Secure hebben we vijf stappen voor je om jouw digitale zomerschoonmaak te doen. 

 

Je leert bijvoorbeeld hoe je je apparaten opschoont, zodat ze in goede conditie blijven en er ruimte vrijkomt voor nieuwe foto’s, en we hebben tips hoe je je privacy bewaakt en gegevens veilig houdt. 

1. Ruim je apparaten op

Als de opslagruimte op je telefoon of computer vol raakt, kan dat je apparaat traag maken. Ook is er dan geen ruimte meer voor al die nieuwe vakantiefoto’s die je straks wil maken! Beide problemen zijn te voorkomen of te verhelpen. We richten ons hier op telefoons, maar de stappen zijn ongeveer hetzelfde voor computers. 

Loop alle applicaties even na. Verwijder de apps die je niet gebruikt. (Apps kun je altijd opnieuw installeren als je ze in de toekomst toch weer nodig hebt.)

Verwijder (grote) bestanden die je niet gebruikt. Er zijn tools beschikbaar om die op te sporen en ze in één keer te verwijderen. Voor Android-telefoons vind je hier instructies, voor Apple-telefoons hier.

Upload foto’s en video’s naar jouw persoonlijke online opslagplek (‘de cloud’). Dat kan bijvoorbeeld met een dienst als Google Photos of Apple’s iCloud Photos. Je kan instellen dat dit (voortaan) automatisch gebeurt. Als foto’s en video’s in de cloud staan opgeslagen, kan je ze verwijderen van je apparaat om daar ruimte vrij te maken. Houd er rekening mee dat cloudopslagdiensten soms geld kosten.

2. Organiseer je startscherm met mappen

Ziet het er druk uit op je startscherm, met al die icoontjes? Maak mappen of groepen aan, dat maakt het een stuk overzichtelijker en frisser. Dat doe je eenvoudigweg door op een app te tikken en ‘m vast te houden, vervolgens sleep je het icoontje op een andere en zo ontstaat een map. 

3. Check app-machtigingen, waak over je privacy

Sommige apps hebben toegang tot je camera, microfoon of locatie. Google Maps bijvoorbeeld, of WhatsApp als je er spraakberichten mee wil sturen. Het kan gebeuren dat je apps per ongeluk die toegang hebt gegeven, terwijl dat niet nodig is en je het ook niet wil. Het is belangrijk voor je privacy om dit soort ‘app-rechten’ na te lopen. Dat kan gewoon in het besturingssysteem van je telefoon (Android / iOS).

4. Sterke wachtwoorden met een wachtwoordmanager

Het is heel belangrijk om voor elk account een ander -sterk- wachtwoord in te stellen. Daar helpen wachtwoordmanagers je bij. Je onthoudt één hoofdwachtwoord (of gebruikt je vingerafdruk daarvoor) en de wachtwoordmanager vult overal de juiste inloggegevens voor je in. Of je nu ergens wil inloggen op je telefoon of op je computer. Er zijn gratis en betaalde wachtwoordmanagers. Zoek in de appwinkel op jouw telefoon naar een geschikte wachtwoordmanager voor jou. 

5. Bescherm jezelf tegen virussen en malware

Met Caiway Veilig Internet bescherm je jezelf -op al je apparaten- tegen virussen en malware, hackers en identiteitsdiefstal. Caiway Veilig Internet is een verzameling veiligheidstools met onder meer anti-virussoftware en website-checks. Onveilige websites worden geblokkeerd en er zijn extra controles tijdens het internetbankieren. Ook kan je met dit pakket je Android-smartphone of -tablet terugvinden als je ‘m kwijt bent. Als klant van Caiway Internet maak je voordelig gebruik van Caiway Veilig Internet.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief