Exclusief kijkje in Caiway’s datacenter in Goes
Altijd al eens willen zien waar jouw internet vandaan komt en hoe we tv-signalen verwerken? Martijn, medeverantwoordelijke voor ons glasvezelnetwerk, neemt je mee Caiway’s hypergeavanceerde en streng beveiligde datacenter in Goes in. “Dit is het kloppend hart van de operatie.”
“Hier word ik nou nog altijd echt enthousiast van.” Martijn is in Caiway’s datacenter in Goes in zijn natuurlijke habitat. De warmte, het snerpende geluid van de ventilatoren, de lange smalle gangen, gevuld met metershoge kasten waarin meer dan honderd servers op elkaar gestapeld staan… het is hem allemaal heel vertrouwd.
“Dit is mijn wereld: het kloppend hart van de hele operatie! Hier voorzien wij onze klanten van tv, telefonie en internet.”
Al bijna dertig jaar werkt Martijn bij Caiway. Hij is medeverantwoordelijke voor ons netwerk en datacenters. Nu hij hier weer rondloopt, ziet en hoort hoe de servers hun werk doen, bedenkt hij zich: “Ik heb de eerste bouwstenen voor deze systemen nog gelegd, samen met mijn collega’s.”
De reis van het internet
Martijn legt eerst nog even de basis uit. “Voordat ons internet bij jou thuis de meterkast in komt, heeft het een hele weg afgelegd. Vanuit alle continenten komt het internet aan in verschillende datacenters in Amsterdam, waar alle grote telecomproviders het als het ware aannemen, verwerken en hun eigen netwerk in brengen. Wij brengen het naar onze twee eigen datacenters: een in Rotterdam en een in Goes, waar we nu zijn.”
“De computers hier verwerken het signaal, maken het klaar voor onze klanten. Dat gebeurt ook met bijvoorbeeld het tv-signaal, dat dan weer uit Hilversum komt. In dit datacenter draaien ook onze eigen diensten, zoals Caiway’s e-maildienst.”
Vanuit deze twee datacenters reizen onze diensten naar lokale datacenters bij jou in de buurt. “Daar hebben we er twintig van, verspreid over heel Nederland. Die kan je zien als knooppunten op de snelweg, waar nog een laatste ‘vertaalslag’ wordt gemaakt om het signaal naar klanten thuis te krijgen. De datacenters liggen best een eind van elkaar af. Om ze goed met elkaar te verbinden maken we gebruik van hypermoderne belichtingstechnologieën. Maar laat ik daar maar niet over uitweiden, dan kan ik niet meer stoppen en wordt het veel te technisch.”
Hoe Martijn voor snel en betrouwbaar internet zorgt
Hoe het netwerk is aangelegd, op welke apparatuur het draait en waar de knooppunten liggen, dat is allemaal van invloed op de betrouwbaarheid en capaciteit van het netwerk. “DELTA wil 1,7 miljoen mensen van binnenstad tot buitengebied kunnen bedienen met snel internet. Met mijn team ben ik verantwoordelijk voor de technische invulling van die ambitie. Door de juiste ‘bouwstenen’ te gebruiken, zorgen we ervoor dat al die mensen gigasnel en betrouwbaar internet hebben.”
Martijn heeft meer om aan te denken. Zo moet het glasvezelnetwerk duurzaam aangelegd worden (“dat we er jaren mee vooruit kunnen zonder dat daarvoor nieuwe apparatuur nodig is”). En het glasvezelnetwerk moet “tegen een stootje” kunnen.
“Apparatuur kan uitvallen, of zelfs een deel van de infrastructuur. We hebben bij het ontwerp en de aanleg van ons netwerk rekening gehouden met elk scenario. Als dit datacenter in Goes bijvoorbeeld in vlammen opgaat - wat niet kan, gezien al onze veiligheidsmaatregelen, maar even voor het idee - dan neemt ons datacenter in Rotterdam het over. En als de stroom uitvalt, hebben we accu’s en noodaggregaten. In zulke gevallen blijven onze diensten dus online. Dat is belangrijk, want internet is een basisbehoefte.”
Zeer strenge beveiliging
In datacenters staat gevoelige informatie opgeslagen. Daarom worden ze fysiek en digitaal zeer streng beveiligd, legt Martijn uit. “Een 24-uursbeveiligingdienst waakt over het terrein. Zelfs mijn collega’s en ik hebben niet zomaar toegang. We moeten ons vooraf aanmelden met een geldige reden.”
Digitale veiligheidsmaatregelen en -waarborgen zijn er in overvloed, maar daarover kan Martijn niet te veel uitweiden.
Duurzaamheid, AI en andere innovaties
Op conferenties doet Martijn geregeld inspiratie op om het netwerk nog beter te maken. “Fabrikanten en providers uit heel de wereld komen bijeen om het bijvoorbeeld te hebben over automatisering, nieuwe internetstandaarden (hoe routers met elkaar praten), nieuwe technologie om netwerken mee te vereenvoudigen en energiezuiniger te laten werken en over de inzet van AI. Ik zie een toekomst voor me waarin netwerken zichzelf grotendeels configureren en draaiend houden. Dan zouden wij ons nog meer kunnen concentreren op het verbeteren van het netwerk.”
“Ook hebben we altijd speciale aandacht voor manieren om ons netwerk verder te verduurzamen.” Hier in Goes hebben we bijvoorbeeld ‘passieve koeling’ laten aanleggen: koud water dat door buizen stroomt koelt de ruimte waar servers in staan en als het water warm geworden is, stroomt het naar buiten, waar de buitenlucht het weer afkoelt. Ook kwamen er zonnepanelen op het dak en is de rest van het dak wit geverfd om zoninslag te verminderen. Alle apparatuur die we in gebruik nemen wordt getoetst op energieverbruik.”
Echte basisbehoeften
Dertig jaar in het vak en Martijn is in een datacenter nog als een kind in een snoepwinkel. Zijn werkplezier en drive zijn nog altijd even groot. “Ik hou van mijn werk. Wat me drijft, is dat besef dat we heel belangrijke diensten verzorgen, dat we echt voorzien in basisbehoeften. Daar heb je een robuust, betrouwbaar en veilig netwerk voor nodig.”
Wil je écht een kijkje ins ons datacentrum, bekijk dan deze foto's.