Met deze vier tips blijf jij veilig online.
Hoe zorg je ervoor dat jouw (inlog)gegevens niet in verkeerde handen komen? Samen met onze veiligheidspartner F-Secure hebben we vier snelle tips voor je om jou en je gezin ook in 2025 online veilig te houden.
1. Als eerste: zo herken je phising.
Phishing is een manier voor fraudeurs om met een geloofwaardig klinkend verhaal persoonlijke (inlog)gegevens of geld te ontfutselen. Je zou zogenaamd een nieuwe pinpas moeten aanvragen, een verkeersboete moeten betalen, of er is een pakketje onderweg waarvoor inklaringskosten betaald moeten worden. Ook zogenaamde win- en weggeefacties kunnen verkapte phishingpogingen zijn.
Gelukkig is phishing vaak te herkennen. Let op deze waarschuwingssignalen:
● Urgentie (‘onderneem NU actie, anders wordt je account/betaalpas/rekening geblokkeerd’).
● Er wordt iets aangeboden dat te mooi is om waar te zijn.
● Onpersoonlijke aanhef (‘beste klant’, in plaats van ‘beste [naam]’).
● Je bent geen klant van het bedrijf dat jou zogenaamd benadert / je verwacht geen pakketje.
Heb je een verdacht bericht ontvangen?
Klik deze weg en verifieer het bericht door zelf contact op te nemen met de organisatie waarvan de mail zogenaamd afkomstig is (je bank, een incassobureau, enz.). Zoek het telefoonnummer op de officiële website op, en bel. Beantwoord de mail of app niet en bel geen telefoonnummers die eventueel in het bericht vermeld staan.
2. Sterke en unieke wachtwoorden en tweestapsverificatie.
‘Datalekken’ komen heel vaak voor. Bij een datalek zijn via de systemen van een bedrijf of instantie persoonlijke gegevens van klanten buitgemaakt. Elk jaar komen miljarden persoonlijke gegevens op straat te liggen, zo meldt onze veiligheidspartner F-Secure. Kwaadwillenden kunnen met die gegevens verdere problemen veroorzaken, zoals je identiteit stelen of betalingen met je creditcard doen.
Een datalek, bij bijvoorbeeld de webshop waar je winkelt, kan je niet voorkomen. Maar de volgende twee tips kan je jezelf wél zo goed mogelijk beschermen:
● Voor elk account een uniek, sterk wachtwoord. Een wachtwoordmanager kan voor jou unieke wachtwoorden verzinnen, invullen en bewaren.
● Kies voor veilig inloggen via tweestapsverificatie (2FA), indien je die mogelijkheid hebt. Dat betekent dat je, naast het invullen van je inloggegevens, nog op een tweede manier moet aantonen dat jij het bent. Vaak gaat dat via een code die je per sms of e-mail krijgt toegestuurd.
Via de F-Secure Identity Theft Checker controleer je of er al eens gegevens van jou zijn gelekt.
3. Voorzichtig op openbare wifi.
Gratis en openbare wifi, zoals die vaak wordt aangeboden op een vliegveld, in de trein of in een koffietentje, is vaak niet goed beveiligd. Op zo’n netwerk kunnen kwaadwillenden soms gemakkelijk gegevens onderscheppen die jij online invult. Denk aan je naam en adres, maar ook inloggegevens en creditcardinformatie.
Vermijd daarom gevoelig dataverkeer als je verbonden bent met openbare wifi. Online bankzaken, betalingen en zelfs het inloggen op websites kan je beter niet doen op een openbaar netwerk. Wil je dit soort zaken toch graag op dat moment doen, overweeg dan om een hotspot aan te maken zodat je gebruikmaakt van je mobiele internetverbinding, of gebruik een VPN.
4. Installeer antivirussoftware.
Beveiligingssoftware is er om je te beschermen als je toch iets hebt gemist of iets niet goed geregeld is. En dat is haast niet te voorkomen. Maak daarom gebruik van Caiway Veilig internet, een verzameling veiligheidstools die we je samen met F-Secure aanbieden. Dat pakket bevat onder meer anti-virussoftware en website-checks.
Al je apparaten én die van je kinderen zijn dan extra beschermd tegen malware, hackers en identiteitsdiefstal. Onveilige websites worden geblokkeerd en er zijn extra controles tijdens het internetbankieren.