Verantwoord AI-gebruik: zo doe je dat
AI-tools zijn superhandig, maar het is goed om stil te staan bij hoe je deze gebruikt. Check bijvoorbeeld of de informatie klopt en of er geen taalfouten in staan. Maar ook of je beschermd bent tijdens het gebruik van AI. Met onze vijf tips ben je goed voorbereid om AI op een slimme en verantwoorde manier te gebruiken. Veel plezier met ontdekken!
AI-tools kunnen je werk uit handen nemen, foto’s verbeteren en dingen snel voor je opzoeken. Superhandig! Je doet er wel goed aan om bij gebruik van AI op te letten. Bijvoorbeeld op je privacy, je telefoonbatterij en of door AI gepresenteerde informatie wel klopt. Met deze vijf snelle tips gebruik jij AI op een verantwoorde manier.
1: Jouw privacy
Om een AI-assistent voor je te laten werken, deel je teksten en soms ook foto’s, audio of je locatie. Dat materiaal wordt vaak opgeslagen. Als opslag en verwerking buiten Europa plaatsvindt, wat meestal het geval is, gelden daar andere, minder strenge regels voor dan we in Europa gewend zijn. Bovendien kan het zo zijn dat medewerkers van de bedrijven achter die AI-tools jouw informatie kunnen inzien, om zo de tool verder te trainen en te verbeteren. Tip: controleer het privacybeleid van de AI-tools die jij gebruikt om te leren wat er met jouw informatie gebeurt. Meestal heb je ook (een beetje) controle over wat wordt opgeslagen en door medewerkers bekeken kan worden. Tip: gebruik AI niet voor heel persoonlijke zaken. Verstuur geen privacygevoelig materiaal.
2: Klopt dat wel?
Hoewel AI-tools steeds slimmer worden, en ze soms ook toegeven wanneer ze iets niet (zeker) weten, hebben ze het lang niet altijd bij het rechte eind. Vroeg of laat komt het voor dat je iets als feit gepresenteerd krijgt, terwijl dat helemaal niet klopt. (Dat heeft te maken met hoe AI-tools werken en wordt ‘hallucineren’ genoemd.) Tip: vraag altijd nog even door na een antwoord. Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat is je bron?’, of ‘Wat maakt dat je dat zegt?’, of ‘Antwoord je in algemene zin, of is dit een specifiek antwoord op mijn vraag?’ Tip: check feitelijkheden altijd zelf en neem adviezen van AI nooit zomaar aan. Gebruik antwoorden van AI-tools als voorzetjes en denkrichtingen.
>> Lees ook: Ontdek vijf AI-superkrachten op je telefoon
3: Wat is nog echt?
Door AI vervagen de grenzen tussen echt en nep. Met AI-tools kan je bijvoorbeeld foto’s en video’s veranderen. De kleuren iets aanpassen of mensen op een foto toveren of juist er vanaf, dat is tamelijk onschuldig. Het wordt problematisch als je mensen op een video iets laat zeggen dat ze niet gezegd hebben. Tip: weeg bij elke aanpassing van een foto of video af in hoeverre je daarmee de werkelijkheid verandert.
4: Van jezelf of van AI?
Wat je zelf gemaakt en bedacht hebt en wat niet (helemaal), wordt ook vager bij gebruik van AI-tools. Dat hoeft niet erg te zijn. In een e-mailtje naar je collega zal het weinig uitmaken of je elke letter zelf geschreven hebt. Maar maak je een studieopdracht of schrijf je een artikel, dan zijn eigen gedachtegoed, zelf gelegde verbanden en een eigen schrijfstijl wél belangrijk. Tip: bedenk goed of je dat waar je aan werkt straks presenteert als jouw eigen creatie. Pas je gebruik van AI-tools daarop aan.
5: Let op je telefoonbatterij
Wist je dat AI-tools op je telefoon aardig wat van je batterij kunnen vragen? Vooral als je ze met spraakcommando’s kan activeren ("Hey Siri", "OK Google”). Dan moet zo’n tool altijd naar je luisteren, wat veel stroom kost. Tip: schakel het ‘altijd luisteren’ uit als je je batterij wil sparen.