Wat is Wifi? Om deze vraag te beantwoorden kunnen we natuurlijk heel diep in de techniek duiken. Leuk voor ons, waarschijnlijk een stuk minder leuk voor u. Daarom vertellen we hier liever wat wel handig is om te weten over draadloos internet.

Kabels, Wifi-routers en glasmodem?

Om de uitleg over Wifi goed te begrijpen, is het handig om eerst te lezen wat u voor Wifi nodig heeft.

Glasmodem
Dit apparaat zet het door ons geleverde internetsignaal om naar een bruikbaar signaal voor uw apparatuur. Het glasmodem moet voorzien worden van stroom. Zorg dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is.

Wifi-router
De Wifi-router zet het internetsignaal om naar een draadloos signaal (Wifi). Dit apparaat sluit u op uw modem aan met een netwerkkabel. De Wifi-router moet voorzien worden van stroom. Zorg dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is.

Netwerkkabel 
Deze kabel wordt ook wel een UTP- of ethernetkabel genoemd. De kabel verbindt het glasmodem met de Wifi-router. 

Kabels, Wifi-routers en glasmodem?

Wat is wifi eigenlijk precies?

Wifi is een technologie waarmee draadloos gegevens verstuurd worden. Hierdoor kunt u draadloos internetten op bijvoorbeeld uw laptop of smartphone.

Een Wifi-router verzendt het draadloze signaal. Het signaal wordt over verschillende apparaten verdeeld zoals uw laptop, tablet of smartphone.

Wat is wifi eigenlijk precies?

De voor- en nadelen van Wifi

Ideaal, overal in huis online zonder een netwerkkabel op uw apparaten aan te hoeven sluiten. Zeker omdat veel apparaten zoals uw tablet of smartphone geen ingang hebben voor een netwerkkabel. Maar houd er wel rekening mee dat Wifi uw internetsnelheid beïnvloedt.

  1. Het Wifi-signaal wordt negatief beïnvloed door obstakels zoals muren, vloeren en apparatuur in uw woning. 
  2. De afstand vanaf de Wifi-router beïnvloedt het signaal. Het Wifi-signaal is het sterkst wanneer u dicht bij de Wifi-router staat. 
  3. Internetsnelheid via Wifi wordt beïnvloed door het aantal apparaten verbonden met internet in huis. 
  4. Niet alle apparaten kunnen een hoge internetsnelheid aan. Bijvoorbeeld als uw apparaat verouderd is. 
  5. Uw internetsnelheid wordt beïnvloed wanneer uw buren ook gebruikmaken van Wifi. Deze Wifi-drukte verstoort het draadloze signaal.

 

De voor- en nadelen van Wifi

Huidige kabels blijven gebruiken of nieuwe trekken?

Met Wifi kunt u draadloos internetten op apparaten zoals een laptop, tablet of smartphone. Soms is het handiger om een directe verbinding te maken.

In de afbeelding wordt schematisch weergegeven welke kabels u in huis nodig heeft wanneer u gebruik wilt maken van bekabeld internet.

Wilt u gebruikmaken van Wifi én bekabeld internet, dan kan dat. Verbind uw glasmodem met de Wifi-router middels een netwerkkabel. Apparaten zoals uw smartphone en laptop kunnen nu gebruikmaken van het draadloze signaal. Sluit uw vaste computer en Interactieve tv-ontvanger met een netwerkkabel aan op de Wifi-router. Hiermee heeft u nu een directe, bekabelde verbinding

Liggen deze kabels er bij u al? Dan kunt u ze hergebruiken! Let hierbij wel op de kwaliteit van uw kabels. Lees meer over op onze klantenservicepagina.

Huidige kabels blijven gebruiken of nieuwe trekken?

Wanneer een kabel en wanneer Wifi?

Het grote voordeel van Wifi is natuurlijk dat u geen kabels nodig heeft. Hierdoor kunt u overal in huis op het internet. Maar helaas wordt uw verbinding daardoor wel langzamer. Daarom adviseren wij om bijvoorbeeld uw gameconsole of Smart TV direct met een netwerkkabel op uw Wifi-router aan te sluiten. Alleen dan haalt u de daadwerkelijke internetsnelheid van uw pakket.

Wanneer een kabel en wanneer Wifi?

Optimaal internet met een losse Wifi-router

Omdat elk huis en elk internetgebruik anders is, leveren wij een modem zonder ingebouwde Wifi-functie. Het aantal gezinsleden, apparaten, de grootte van uw huis en het internetgebruik bepalen uw Wifi-behoefte. Met een losse Wifi-router heeft u de flexibiliteit om zelf te bepalen welke het best past in uw situatie.

Bij veel mensen staat het modem in de meterkast, omdat daar de hoofdaansluiting van de woning zit. Een logische plek, maar niet voor een Wifi-router. In de meterkast is veel straling die stoort op het draadloze netwerk. Voor een optimaal draadloos bereik, plaatst u de router buiten uw meterkast. 

Optimaal internet met een losse Wifi-router

Gebruik uw huidige Wifi-router of bestel een nieuwe

Heeft u al een Wifi-router, dan kunt u hem wellicht hergebruiken. Ga na of hij de snelheid van het pakket aankan.

Wilt u liever een nieuwe bestellen? Welke Wifi-router u nodig heeft is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type huis waarin u woont en uw internetgebruik. Neem voor meer informatie contact op met onze klantenservice of vraag het aan uw lokale retailer.  

Gebruik uw huidige Wifi-router of bestel een nieuwe

Eenvoudig uw Wifi-signaal verbeteren

Werkt uw Wifi niet goed? Zonder al te veel kosten kunt u uw draadloze internetverbinding verbeteren..

  1. Plaats uw Wifi-router buiten de meterkast op een plek waar u vaak gebruikmaakt van Wifi. 
  2. Vermijd stoorzenders zoals babyfoons en draadloze muizen.
  3. Vermijd verouderde apparaten. Controleer of u nog oude storende apparatuur in huis hebt 

We hebben nog meer tips. Lees wat u nog meer kunt doen om uw Wifi-signaal te verbeteren.

Eenvoudig uw Wifi-signaal verbeteren

Beveilig uw Wifi

uw Wifi-router heeft standaard een beveiliging met een vooraf ingesteld wachtwoord. Wij raden u aan dit wachtwoord te veranderen. Lees meer op de Klantenservice-pagina

Beveilig uw Wifi

Aanmaken Wifi gastnetwerk

Geeft u uw Wifi-wachtwoord liever niet aan gasten? Dan kunt u een speciaal gastnetwerk aanmaken. Een gastnetwerk is een apart netwerk dat gescheiden is van uw eigen Wifi-netwerk. Gasten hebben hiermee wel toegang tot internet, maar niet tot gedeelde bestanden en apparaten. In de handleiding van uw Wifi-router ziet u hoe u een gastnetwerk aan kunt maken.

Aanmaken Wifi gastnetwerk