Internetsnelheden bij Caiway

Caiway onderschrijft, samen met een aantal andere aanbieders, de Gedragscode Transparantie Internetsnelheden (PDF) van juli 2012. In die GTI is beschreven hoe aanbieders van internettoegang nieuwe en bestaande klanten informeren over internetsnelheden: welke factoren zijn in de praktijk van invloed op die snelheid en wat zijn verbetermogelijkheden als de snelheid niet voldoet.

Met een internetabonnement van Caiway is de consument verzekerd van een goede kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Caiway biedt de volgende internetabonnementen over glasvezel en kabel:

Huidig aanbod

Naam pakket Type netwerk Snelheid (Mbit/s)
Internet en TV Budget Glasvezel 75 up- en download
Internet en TV Voordelig Glasvezel 200 up- en download
Internet en TV Slim Glasvezel 600 up- en download
Internet en TV Giga Snel Glasvezel 1000 up- en download
Alleen Internet Budget Glasvezel 100 up- en download
Alleen Internet Voordelig Glasvezel 400 up- en download
Alleen Internet Giga Snel Glasvezel 1000 up- en download
Alles-in-1HD Plus Coax-kabel 150 download, 15 upload
Alles-in-1HD Plus Rekam Coax-kabel 120 download, 12 upload
Alles-in-1HD Easy Coax-kabel 20 download, 2 upload

 

Oud Aanbod

Naam pakket Type netwerk Snelheid (Mbit/s)
Buitengewoon Voordelig Glasvezel 350 up- en download
Buitengewoon Slim Glasvezel 600 up- en download
Buitengewoon Snel Glasvezel 800 up- en download
Internet en telefonie Buitengewoon Slim Glasvezel 500 up- en download
Alles-in-1 Glas F200 Glasvezel 350 up- en download
Alles-in-1 Glas F500 Glasvezel 600 up- en download
Alles-in-1 Glas F800 Glasvezel 800 up- en download
Internet en telefonie F500 Glasvezel 500 up- en download
Gewoon Voordelig Glasvezel 500 up- en download
Gewoon Slim Glasvezel 700 up- en download
Gewoon Snel Glasvezel 800 up- en download
Internet 50/50 (voorheen Super) Glasvezel 50 up- en download
Easy Bundel Glasvezel 200 up- en download
Alles-in-1 Glas 500 Glasvezel 500 up- en download
Alles-in-1 Glas Standaard Glasvezel 600 up- en download
Alleen Internet XL Glasvezel 600 up- en download
Alles-in-1 Glas Plus Glasvezel 800 up- en download
Alles-in-1 Glas G800 Glasvezel 800 up- en download
Alles-in-1HD Basis Coax-kabel 80 download, 8 upload
Alles-in-1HD Extra Coax-kabel 200 download, 20 upload
Alles-in-1 Rekam Basis Coax-kabel 40 download, 4 upload
Alles-in-1HD Relax Coax-kabel 40 download, 4 upload
Alles-in-1HD Lounge Coax-kabel 50 download, 4 upload
Internet Standaard Coax-kabel 15 download, 2 upload
Internet Super Coax-kabel 30 download, 3 upload
Internet Ultra Coax-kabel 40 download, 4 upload
Internet Ultra 50 Coax-kabel 50 download, 5 upload
* De snelheid wordt via een vaste verbinding op het modem gemeten

** De snelheden gelden behalve als er storingen zijn

Internet bij Caiway staat bekend om de relatief hoge snelheden die aangeboden worden. De snelheid die je als klant ervaart echter kan lager zijn dan de door Caiway genoemde maximale snelheid. Dit hangt samen met een aantal factoren.

In de praktijk heeft het netwerk in huis en de daarop aangesloten apparatuur de grootste invloed op de internetsnelheid. Het gebruikte aansluitmateriaal en de binnenhuisbekabeling kunnen de signalen storen. Draadloze netwerken (Wifi) geven niet altijd dezelfde snelheden als vaste datanetwerken (UTP-kabel). De kwaliteit van het modem en de Wifi-router spelen een rol. Als het modem door Caiway in bruikleen of huur is verstrekt is de kwaliteit goed voor het betreffende abonnement. Ook de kwaliteit van de computers, tablets en mobiele apparaten is van belang en hoeveel van dergelijke apparaten gebruikmaken van de internetaansluiting. Het is bij de abonnementen van Caiway overigens niet zo dat het gebruik van radio en televisie ten koste gaat van de internetsnelheid.

Het aansluitnetwerk van Caiway bestaat uit het glasvezelnetwerk en het kabel-coaxnetwerk. Beide infrastructuren zijn goed geschikt om internettoegang met hoge kwaliteit aan te bieden, naast radio, televisie en telefonie. Bij dergelijke netwerken speelt de afstand tot de ‘centrale’ geen rol van betekenis.

Bij glasvezel wordt het aansluitnet niet gedeeld door de verschillende abonnees, waardoor gelijktijdig gebruik in dat gedeelte van het netwerk geen rol speelt. Onderhoudswerkzaamheden en dergelijke worden aangekondigd op de onderhoud en storingen pagina.

Bij de coax-kabel is het gelijktijdig gebruik van abonnees over een gedeelte van het aansluitnet van belang voor de snelheid. Caiway dimensioneert de apparatuur bij kabel-coaxinternet zo, dat er ruim voldoende capaciteit is om aan de gemiddelde behoefte van de klanten te voldoen. Vanwege het groeiend aantal klanten en de groeiende behoefte aan internetverbindingen past Caiway de inrichting aan aan de veranderingen. In pieksituaties kan de beschikbare capaciteit echter soms niet voldoende zijn om alle abonnees de maximale snelheid te kunnen bieden. Ook is er soms minder capaciteit beschikbaar door werkzaamheden en storingen. Onderhoudswerkzaamheden en dergelijke worden aangekondigd op de onderhoud en storingen pagina.

Het core netwerk van Caiway, dat de centrale apparatuur zoals de servers van Caiway verbindt met het aansluitnetwerk en met het publieke internet, is zo gedimensioneerd dat gelijktijdig gebruik daar geen rol van betekenis speelt.

Op het publieke internet kan gelijktijdigheid wel weer een rol spelen. Servers kunnen daar in pieksituaties overbelast zijn, waardoor ook via een snelle glasvezelverbinding de informatie soms maar langzaam binnenkomt.

Bij problemen met de internetsnelheid, waarvoor de klant zelf geen verklaring of oplossing voor kan vinden, kan contact opgenomen worden met de Klantenservice van Caiway. De Klantenservice zal zo nodig adviseren over de inrichting van het huisnetwerk en de apparatuur en over de beschikbare abonnementen.

Hoe gaat Caiway om met netneutraliteit op het internet?

Caiway maakt geen onderscheid tussen verschillende soorten internetverkeer, zodat je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van je internetverbinding.

Als Caiway een verplichting krijgt om de toegang tot bepaalde informatie te blokkeren, zoals begin 2018 bij 'The Pirate Bay', zal Caiway aan zo’n verplichting moeten voldoen.

Met onderstaande maatregelen draagt Caiway bij aan een veilig internet voor alle klanten:

  • Caiway blokkeert enkele internetprotocollen die vaak worden gebruikt bij internetmisbruik en internetcriminaliteit. Het gaat om ‘chargen’ (port 19), ‘dns’ (port 53) en ‘UPnP' (port 1900), omdat er via deze protocollen nogal eens aanvallen vanaf het internet op je netwerk en de computers daarin uitgevoerd worden. Omdat deze protocollen niet bij het gewone internetgebruik gebruikt worden merk je niets van deze blokkeringen.
  • Om verspreiding van spam door de computers in je netwerk te voorkomen is het netwerk zo ingesteld, dat als je rechtstreeks mail wilt versturen via het ’smtp’ protocol, je daarvoor gebruik moet maken van de mailservers van Caiway (of van de mailserver van een andere partij, zoals Google). Als je je e-mail instelt volgens de instructies van Caiway (of van een andere partij) heb je geen last van deze instelling.
  • Als je netwerk en je computers vanaf het internet worden aangevallen met behulp van een zogenaamde DDoS-aanval, dan kan Caiway, om overbelasting te voorkomen, tijdelijk al je internetverkeer blokkeren.