Snelheid glasvezel: Hoe snel is glasvezel?

We leggen het je graag uit op deze pagina

Snelheid glasvezel: hoe snel is glasvezel?

Glasvezel is niet zomaar snel, het is razendsnel! Om je een idee te geven kun je de snelheid van glasvezel vergelijken met een straaljager die heel veel bagage kan meenemen. De bagage is de hoeveelheid aan data die de kabel op topsnelheid kan verwerken. Die hoeveelheid is een stuk hoger dan bij internet via de kabel of DSL. Dat is dus de snelheid van glasvezel!

Glasvezel: snelheid als het licht

Glasvezel kan dus meer data ontvangen en versturen dan de kabel of DSL. Maar hoe komt dat? Waarom is glasvezel zo snel? In tegenstelling tot de kabel of DSL gebruikt glasvezel, je raadt het al, vezels van glas. Deze vezels worden met duizenden tegelijk door een buis geschoten en in de grond gelegd. Omdat glas reflecteert en terugkaatst, heb je geen last van onderbrekingen en kan de data dus bijna met de snelheid van het licht worden vervoerd. De snelheid van glasvezel is dan ook maar liefst 200.000 km per seconde! Een glasvezel-signaal kan dus in een seconde bijna 16 keer de wereld rond.

Waarom is glasvezel zo snel?

Er is nog een reden dat glasvezel zo snel is, en dat heeft te maken met het aan- en uitzetten van het licht. Zodra er data door de glasvezels wordt vervoerd, gaat het licht in de kabels automatisch aan en uit. Dit gaat zo snel dat je er niets van merkt, maar het zorgt er wel voor dat je heel veel data achter elkaar kunt ‘plakken’. Door het licht continu aan- en uit te laten gaan, ontstaat er een snelweg waarover data supersnel kan worden vervoerd.

Deze data worden vervolgens in computertaal verwerkt, en zo communiceren netwerken en computers via een glasvezelnetwerk met elkaar. ‘Hoe snel is glasvezel?’ heeft dus ook alles te maken met het supersnel aan- en uitzetten van het licht in de kabel.

Up- en download snelheid met glasvezel

De snelheid van het licht, het aan- en uitgaan van het signaal……het klinkt allemaal leuk, maar wat heb je nu in de praktijk aan glasvezel? Wat is de Up- en downloadsnelheid met glasvezel en wat kun je er allemaal mee? Hieronder lees je meer over de snelheden 200 Mbps, 600 Mbps en 1 Gbps (1000 Mbps). Zo begrijp je meteen welke snelheid je nodig hebt en welk glasvezelpakket het beste bij je past!


200 Mbps

200 Mbps is ideaal voor dagelijks gebruik waarbij je internet gebruikt om te surfen, e-mail te checken en soms een video te streamen. Deze snelheid is geschikt om tv te kijken op meerdere toestellen. Ook kun je bestanden downloaden, al gaat dat natuurlijk niet zo snel als bij 600 Mbps en 1 Gbps.

600 Mbps

Met 600 Mbps gaat alles nét even sneller. Ideaal voor gezinnen met kinderen, want je kijkt op meerdere toestellen tegelijkertijd tv, je gamet en streamt er lekker op los (Netflix, Spotify) en ook videobellen gaat probleemloos in hoge kwaliteit.

1 Gbps

Wil je het snelste van het snelste? Ga dan voor 1 Gbps. Met deze snelheid kent internet geen beperkingen meer voor jou. Gamen, streamen, supergrote bestanden downloaden en onbeperkt tv-kijken op meerdere toestellen tegelijk. Met het hele huis razendsnel online? Kies dan voor 1 Gbps.

Naast de snelheid: glasvezel is stabiel

Glasvezel is supersnel en ook nog eens heel stabiel. Dat komt omdat je bij glasvezel niet afhankelijk bent van het aantal gebruikers dat op een bepaald moment internet gebruikt.

Gebruik je bijvoorbeeld internet via DSL of kabel?
Dan wordt de stabiliteit van je verbinding mede bepaald door het aantal gebruikers dat op dat moment online is.

Ben je aan het videobellen en hapert de verbinding ineens?
Dan kan het zijn dat er veel mensen bij jou in de buurt op hetzelfde moment gebruikmaken van internet. Met glasvezel zijn die haperingen en vertragingen voorgoed verleden tijd! Bij glasvezel deel je jouw signaal namelijk niet met de buurt. Met glasvezel krijgt iedere gebruiker een eigen signaal, dat we aanleggen tot bij jou in de meterkast. Daarmee is het internet dus helemaal van jou, en van jou alleen!

Wil je meer weten over de stabiliteit van internet via glasvezel? Kijk dan eens op onze pagina over de voordelen van glasvezel.

Supersnel glasvezel bij jou thuis? Slim bekeken!

Ben je overtuigd van de voordelen en wil je ook supersnel en stabiel glasvezel bij jou thuis? Dat is slim bekeken! We bieden verschillende pakketten aan met razendsnel glasvezel internet. Doe de postcodecheck om te zien wat we leveren op jouw adres.

Doe de postcodecheck