Alle voordelen van glasvezel op een rij

Glasvezel. Wat is het, en wat heb je eraan? Op deze pagina vertellen we je alles over de voordelen van glasvezel en wat je ermee kunt. Er zitten namelijk héél veel voordelen aan internet via glasvezel, maar ook een nadeel. Wat dat nadeel is? Lees snel verder om erachter te komen.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is een haarfijne vezel van glas waar signalen en data doorheen worden geschoten met de snelheid van het licht. Deze signalen kaatsten in de vezels heen en weer. Dat zorgt ervoor dat je zonder kwaliteitsverlies hele grote bestanden en data over het netwerk kunt versturen. Glasvezel is daarom Ideaal voor tv-kijken in de hoogste kwaliteit of om te internetten, streamen of videobellen zonder haperingen.

Glasvezelkabels liggen net als coax-kabels onder de grond, maar daarmee houdt de vergelijking wel zo’n beetje op. De voordelen van glasvezel ten opzichte van de kabel zijn talrijk! We sommen we ze hieronder voor je op.

De voordelen van glasvezel

Voordeel 1: Snelheid

Zoals we al aangaven: het eerste en meest voor de hand liggende voordeel van glasvezel is natuurlijk dat het razendsnel is! Met glasvezel van Caiway kun je internetten met een snelheid van 1 Gbps, oftewel 1.000 Mbps. Dat is voor de meeste internetgebruikers tien keer sneller dan hun normale verbinding via de kabel. Superhandig voor thuiswerkers en het hele gezin. Grote bestanden downloaden en allemaal te gelijk gamen of streamen in de hoogste kwaliteit? Met glasvezel kan het. Lees meer over snelheid glasvezel.

Voordeel 2: Je eigen verbinding

Het tweede voordeel van glasvezel is dat je een eigen verbinding hebt tot in de meterkast. Die verbinding is helemaal van jou en je hoeft ‘m niet met de buurt te delen zoals bij internet via de kabel. Zo heb je nooit meer last van traag internet. Bijvoorbeeld omdat de hele buurt op hetzelfde moment online is.

Voordeel 3: Stabiel en grootte bandbreedte

Glasvezel is superstabiel omdat er heel veel ruimte is om data te versturen. Veel meer dan op de kabel. Dit betekent dat je geen last meer hebt van een haperende verbinding of een verbinding die helemaal wegvalt. Hoe groot je bestanden ook zijn, glasvezel kan het aan.

Voordeel 4: Uploaden en downloaden met dezelfde snelheid

Bij glasvezel is je upload- en download-snelheid gelijk. Zo zet je in een oogwenk die nieuwe video op Youtube of post op Facebook. Ook kun je supersnel downloaden terwijl je uploadt.

Voordeel 5: Glasvezel is de toekomst

Het laatste voordeel van glasvezel is dat het de technologie van de toekomst is! We zijn steeds vaker met steeds meer apparaten online. Denk bijvoorbeeld aan “smart” apparaten zoals stofzuigerrobots, camera’s, slimme verlichting etc. Voor al deze apparaten is er veel ruimte nodig op je netwerk. Glasvezel is daarvoor de perfecte oplossing.

Het nadeel van glasvezel

Natuurlijk is er ook een nadeel aan glasvezel: Nog niet iedereen heeft het! Gelukkig werken wij iedere dag keihard om door heel Nederland glasvezel aan te leggen. Wil je meer weten over de aanleg van glasvezel bij jou in de buurt? Kijk dan hier.