Alles wat je wilt weten over wifi

Op deze pagina:

Alles over wifi

We willen tegenwoordig alles draadloos doen. Dat is makkelijk en handig. En we willen het ook overal: in huis én in de tuin. Het is alleen niet altijd vanzelfsprekend dat het bereik van je wifi overal in huis even goed is. Daarom vertellen we je wat jezelf kunt doen om je wifi te verbeteren.

Hoe werkt wifi nou eigenlijk?

Simpel gezegd maakt wifi het mogelijk om draadloos te internetten. Het internetsignaal komt binnen bij jou in huis en het modem zorgt ervoor dat je kunt internetten. Een modem met wifi-functie zendt een draadloos signaal en zorgt ervoor dat het signaal over de verschillende apparaten verdeeld wordt. Is je apparaat verbonden met wifi, dan kun je internetten.

Wil je het wifi-bereik verbeteren of een stabielere verbinding hebben? Dan kun je een extra wifi-punt aansluiten op je wifi-modem óf op je wifi-router (wanneer je een modem hebt zonder wifi).

wifi

Wat mag je verwachten van een wifi-signaal in huis?

Het voordeel van wifi is dat het draadloos is. Je hoeft dus geen netwerkkabels op je apparaten aan te sluiten. Over het algemeen heb je met het wifi-modem een prima wifi-signaal op dezelfde woonlaag als waar je modem of wifi-router staat.

Maar er zijn ook nadelen. Zo verlies je altijd internetsnelheid door het gebruik van wifi. Hoe verder je van je wifi-modem/router zit, hoe zwakker het wifi-signaal wordt en daarmee dus minder goede wifi. Dat merk je als je bijvoorbeeld in de tuin staat of boven op zolder bent. Wifi verdeelt het signaal ook over de verschillende apparaten. En wanneer er meerdere apparaten iets van het wifi-signaal vragen merk je dat in de snelheid.

Gelukkig zijn er oplossingen om het wifi-signaal in huis te verbeteren.
Wil je weten wat je huidige wifi-snelheid is? Doe de speedtest

Bedraad vs draadloos. Haal het beste uit je internet.

Wil je altijd het beste uit je internet halen, met zo weinig mogelijk vertraging, dan is een directe aansluiting op je apparaat de oplossing. Je verbindt het modem of de wifi-router dan direct met je laptop/pc. En dat doe je met een netwerkkabel (UTP-kabel). Liever je wifi-signaal verbeteren? Kijk dan naar een van deze oplossingen.

 

Wat heb je nodig voor goede wifi in huis?

Om overal in huis goede wifi te hebben kan je rekening houden met het volgende:

- Plaats van je modem
We begrijpen dat de plaats van je wifi-modem ook bepaald wordt door waar de aansluiting in je huis binnenkomt. Maar in de regel geldt: hoe dichter je bij het wifi-modem bent, des te beter je wifi-bereik is. Kan je jouw modem niet verplaatsen, dan is het plaatsen van een extra wifi-punt, die is aangesloten met een netwerkkabel, een mogelijkheid om het wifi-signaal te verbeteren.

- Een extra wifi punt
Het aanleggen van een extra wifi-punt in huis zorgt ervoor dat je het wifi-signaal als het ware verlengt waardoor je op meer plaatsen in huis zoals op zolder beter bereik hebt.

- Stoorzenders
Wifi is gevoelig voor stoorzenders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan apparaten die gebruikmaken van dezelfde frequentie. Kijk welke mogelijke stoorzenders er in jouw huis zijn en pas de wifi-frequentie aan.

- Test je internetsnelheid in huis op verschillende plekken
Dat doe je heel simpel met de speedtest. Is het wifi-signaal in bepaalde een ruimte te zwak? Bepaal dan welke oplossing het beste past om het signaal te verbeteren.

wifi
Wifi-probleem oplossen

Verbeter je wifi-signaal. Kijk welke oplossingen er zijn voor jou.


Wifi-signaal verbeteren
wifi

Extra wifi-punten

Voor een stabiel wifi-netwerk kun je extra wifi-punten plaatsen. We leggen je graag uit hoe dit werkt.

Extra wifi-punten

monteur
Advies op maat?

Heb je hulp nodig om het wifi-signaal in huis te verbeteren? Onze monteurs van Guidion helpen je graag met een advies op maat. Bel naar 088 2249 111 om een afspraak te maken.