Overal in huis online zonder kabels.

Draadloos internet

Wat is Wifi? Om deze vraag te beantwoorden kunnen we natuurlijk heel diep in de techniek duiken. Leuk voor ons, waarschijnlijk een stuk minder leuk voor jou. Daarom vertellen we hier liever wat wel handig is om te weten over draadloos internet.

Wat is Wifi?

Wifi is een technologie waarmee draadloos gegevens verstuurd worden. Hierdoor kun je draadloos internetten op bijvoorbeeld uw laptop of smartphone. Een Wifi-router of glasmodem met Wifi verzendt het draadloze signaal. Het signaal wordt over verschillende apparaten verdeeld zoals je laptop, tablet of smartphone.

Glasmodem, Wifi-router en kabels?

Om de uitleg over Wifi goed te begrijpen, is het handig om eerst te lezen wat je voor Wifi nodig hebt.

Glasmodem
Dit apparaat zet het door ons geleverde internetsignaal om naar een bruikbaar signaal voor je apparatuur. Het glasmodem moet voorzien worden van stroom. Zorg dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is.

Wifi-router
De Wifi-router zet het internetsignaal om naar een draadloos signaal (Wifi). Dit apparaat sluit je op jouw modem aan met een netwerkkabel. De Wifi-router moet voorzien worden van stroom. Zorg dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is.

Netwerkkabel
Deze kabel wordt ook wel een UTP- of ethernetkabel genoemd. De kabel verbindt het glasmodem met de Wifi-router.

Glasmodem met Wifi
Dit apparaat is modem en Wifi-router in een. Met dit modem is geen Wifi-router nodig voor draadloos internet.

 

Wifi tips

Ideaal, overal in huis online zonder een netwerkkabel op je apparaten aan te hoeven sluiten. Zeker omdat veel apparaten zoals je tablet of smartphone geen ingang hebben voor een netwerkkabel. Maar houd er wel rekening mee dat Wifi je internetsnelheid beïnvloedt.


  • Het Wifi-signaal wordt negatief beïnvloed door obstakels zoals muren, vloeren en apparatuur in je woning.
  • De afstand vanaf de Wifi-router of glasmodem met Wifi beïnvloedt het signaal. Het Wifi-signaal is het sterkst wanneer je dicht bij de Wifi-router of glasmodem met Wifi staat.
  • Internetsnelheid via Wifi wordt beïnvloed door het aantal apparaten verbonden met internet in huis.
  • Niet alle apparaten kunnen een hoge internetsnelheid aan. Bijvoorbeeld als je apparaat verouderd is.
  • Je internetsnelheid wordt beïnvloed wanneer je buren ook gebruikmaken van Wifi. Deze Wifi-drukte verstoort het draadloze signaal.

 

Huidige kabels blijven gebruiken of nieuwe trekken?

Met Wifi kan je draadloos internetten op apparaten zoals een laptop, tablet of smartphone. Soms is het handiger om een directe verbinding te maken.

In de afbeelding wordt schematisch weergegeven welke kabels je in huis nodig hebt wanneer je gebruik wilt maken van bekabeld internet.

Wil je gebruikmaken van Wifi én bekabeld internet, dan kan dat. Verbind je glasmodem met de Wifi-router middels een netwerkkabel. Bij een glasmodem met Wifi is geen wifi-router nodig. Apparaten zoals je smartphone en laptop kunnen nu gebruikmaken van het draadloze signaal. Sluit je vaste computer en Interactieve tv-ontvanger met een netwerkkabel aan op de Wifi-router of glasmodem met Wifi. Hiermee heb je nu een directe, bekabelde verbinding.

Liggen deze kabels er bij jou al? Dan kunt je ze hergebruiken! Let hierbij wel op de kwaliteit van de kabels.

Wanneer een kabel en wanneer Wifi

Het grote voordeel van Wifi is natuurlijk dat je geen kabels nodig hebt. Hierdoor kan je overal in huis op het internet. Maar helaas wordt je verbinding daardoor wel langzamer. Daarom adviseren wij om bijvoorbeeld je gameconsole of je Smart TV direct met een netwerkkabel op je Wifi-router of glasmodem met Wifi aan te sluiten. Alleen dan haal je de daadwerkelijke internetsnelheid van je pakket.

Eenvoudig je Wifi signaal verbeteren?