Even schakelen

Allemaal digitaal voor een beter signaal

 • Op 1 juli 2024 zetten we het analoge tv- en radiosignaal uit
 • Controleer vandaag nog of je analoog tv kijkt of radio luistert, en schakel waar nodig over naar digitaal
 • Zo gepiept en je krijgt er een betere tv- en radio-ervaring voor terug!

Op 1 juli 2024 zetten we het analoge tv- en radiosignaal uit. Dit geldt ook voor DVB-T signaal via de kabel, indien we dit in uw regio aanbieden. Met al onze klanten schakelen we over naar het digitale signaal. Dat levert jou beter beeld en geluid op, meer zenders en meer mogelijkheden. Je abonnementskosten blijven gelijk.

Op deze pagina lees je wat je moet doen en waarom. 

 

Doe de tv-check      Doe de radio-check 

Waarom doen we dit?

We vragen met zijn allen een stuk meer dan vroeger van onze tv- en internetverbinding. We willen razendsnel internet, films en series streamen, haarscherp beeld ontvangen en tv-programma’s kunnen terugkijken (interactieve tv). Dat maakt het druk op ons netwerk.

Daarom heeft Caiway hard gewerkt aan een nieuwe, betere infrastructuur. Nu die er ligt, zetten we het analoge tv- en radiosignaal uit, net zoals andere providers dat hebben gedaan. Het analoge signaal is een verouderde technologie en neemt onnodig veel ruimte in op het netwerk. Ruimte die we beter kunnen benutten om jou en al onze andere klanten ook in de toekomst te blijven voorzien van de beste radio-, tv- en internetervaring.

Zo geregeld

Volg hieronder het stappenplan voor tv of radio om te controleren of je nog analoog of al digitaal kijkt en luistert. 

Doe de tv-check

{{ index + 1 }}
{{ step.title }}

{{ step.title }}

 • Zet je tv aan en ga naar kanaal 55.
 • Zie je zender '192TV'? Dan kijk je al digitale tv, je hoeft verder niets te doen.

  Heb je meerdere tv's in huis? Herhaal deze stap dan bij elke tv.
 • Zie je op dit kanaal niet de zender '192TV'? Dan kijk je nog tv via het analoge signaal. Ga verder naar stap 2.

Afhankelijk van je tv kun je op verschillende manieren overschakelen naar digitale tv. Controleer of je tv een ingebouwde ‘DVB-C tuner’ heeft. Raadpleeg de specificaties van je tv (in de handleiding of online) of vraag het de fabrikant. Als vuistregel kun je ook het bouwjaar van de tv gebruiken, of het jaar van aanschaf. Is dat 2011 of later, dan heeft je tv mogelijk een ingebouwde DVB-C tuner. TV’s uit 2010 of eerder hebben dat meestal niet.

Heeft je tv een DVB-C tuner / is je tv van na 2010?
Je hoeft alleen maar de zenders op je tv opnieuw in te stellen. Dat gaat zo:

 • Zet je tv aan, ga naar het installatiemenu en selecteer de optie '(digitale) zenders zoeken'.
 • Kies de modus 'Digitaal', 'kabel', 'DVB-C' of 'DVB-T' en vul de frequentie, netwerk-ID en symboolwaarde in die bij jouw regio horen. Hier vind je de juiste gegevens voor jou.
 • Druk op 'Zoeken' om het installatieproces te starten. Dit kan even duren.
 • Zodra je de melding krijgt dat de installatie is voltooid, ga je terug naar stap 1 om te controleren of je inmiddels digitale televisie kijkt.

Heeft je tv geen DVB-C tuner / is je tv van vóór 2011?
Neem contact op met de klantenservice om andere mogelijkheden te bespreken.

Doe de radio-check

{{ index + 1 }}
{{ step.title }}

{{ step.title }}

 • Loopt er een coaxkabel vanaf de achterkant van je radio naar het kabelaansluitpunt in de muur of de meterkast? En valt de radioverbinding weg als je die kabel loskoppelt? Dan luister je radio via het analoge signaal. Ga verder naar stap 2.

 • Is er geen coaxkabel, of kun je gewoon radio blijven luisteren als je de coaxkabel hebt losgekoppeld, dan luister je al digitale radio. Je hoeft niets te doen.

  Heb je meerdere radio's in huis? Herhaal deze stap dan bij elke radio.

 

Afhankelijk van je behoeften en je radio-/geluidsinstallatie kan je op verschillende manieren radio luisteren.

Digitale radio van Caiway
Kijk je al digitaal tv? Dan kun je op je tv ook digitale radio luisteren van Caiway. We bieden ruim veertig radiozenders aan in de beste kwaliteit. Heb je een fijne geluidsinstallatie waarop je graag radio luistert? Verbind die dan met een audiokabel met je tv of tv-ontvanger.

Internet, DAB+ en radio via de ether
Er zijn andere manieren om radio te luisteren, die buiten Caiway om gaan.

Via je computer, tablet of smartphone, al dan niet draadloos verbonden met je geluidsinstallatie, kan je radio luisteren via internet. Je kunt kiezen uit eindeloos veel zenders. (Sommige radio's zijn ook direct op het internet aan te sluiten.)

Radio luisteren via het DAB+ signaal, kan ook. Daar is een DAB-tuner voor nodig. Mogelijk zit die al ingebouwd in je radio-/geluidsinstallatie, raadpleeg de specificaties (in de handleiding of online) of vraag het de fabrikant.

Het blijft mogelijk om radio te luisteren via de ether. Daar is een antenne voor nodig. Mogelijk zit die al ingebouwd in je radio, raadpleeg de specificaties (in de handleiding of online) of vraag het de fabrikant. Als je radio geen ingebouwde radioantenne heeft, kan je die los aanschaffen. Houd er rekening mee dat radio via de ether van mindere kwaliteit is dan digitale radio, en dat er een beperkt zenderaanbod is.

 

Veelgestelde vragen

 • Moet ik iets doen?

  Ja. Controleer of je nog analoog tv kijkt of radio luistert. Hier vind je een kort, eenvoudig te volgen stappenplan.

  Als blijkt dat je nog van het analoge signaal gebruikmaakt, volg je het stappenplan verder om voortaan digitaal te kijken en luisteren. Die omschakeling is zo gemaakt en je krijgt er een betere tv- en radio-ervaring voor terug.

  Kijk en luister je al digitaal? Dan hoef je verder niets te doen, voor jou verandert niets. Op 1 juli 2024 zetten we het analoge signaal uit.

 • Hoe controleer ik of ik het analoge of het digitale signaal ontvang? En hoe schakel ik, waar nodig, over naar digitaal?

  Daar hebben we een eenvoudig stappenplan voor gemaakt. Als je er niet uitkomt, staat onze klantenservice voor je klaar.

 • Welke gegevens (frequentie, netwerk-ID en symboolwaarde) vul ik in bij het opnieuw instellen van mijn tv-zenders?

  Dat verschilt per regio. Hier vind je de juiste gegevens.

 • Ik heb meerdere tv's en radio's in huis, moet ik elk apparaat controleren?

  Ja. Controleer bij al je apparaten of je het analoge of het digitale signaal ontvangt, en schakel waar nodig over. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.

 • Móét ik overschakelen naar digitaal, of kan ik ook analoog blijven kijken/luisteren?

  Als je nog analoge tv kijkt of radio luistert, moet je vóór 1 juli 2024 overschakelen naar digitaal. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.

  Op 28 mei 2024 zetten we het analoge signaal uit. Hier lees je waarom we dat doen.

 • Waarom wordt het analoge signaal uitgezet?

  Kort gezegd: om jou en al onze andere klanten ook in de toekomst te kunnen blijven voorzien van de beste internet-, tv- en radio-ervaring.

  We vragen met zijn allen een stuk meer dan vroeger van onze tv- en internetverbinding. Onze klanten willen razendsnel internet, films en series streamen, haarscherp beeld ontvangen en tv-programma’s kunnen terugkijken (interactieve tv). Dat maakt het druk op ons netwerk.

  Daarom heeft Caiway hard gewerkt aan een nieuwe, betere infrastructuur. Nu die er ligt, zetten we het analoge radio- en tv-signaal uit — net zoals andere providers dat hebben gedaan. Het analoge signaal is een verouderde technologie en neemt onnodig veel ruimte in op het netwerk. Ruimte die we beter kunnen benutten voor nieuwe diensten en producten en om ons netwerk snel te houden.

 • Ga ik erop vooruit als ik overschakel naar digitaal?

  Ja. Met digitale tv en radio ga je er op verschillende manieren op vooruit. Het beeld van digitale tv is merkbaar scherper en gedetailleerder (HD) en heeft meer levendige kleuren. Je ontvangt bovendien meer zenders. Ook is het risico op storingen veel kleiner. Digitale radio heeft soortgelijke voordelen: het geluid is van betere kwaliteit en je ontvangt meer zenders.

  Minder zichtbaar, maar net zo relevant: zodra al onze klanten op het digitale netwerk zitten, kan Caiway verder innoveren en nieuwe diensten aanbieden.

 • Heb ik een ander abonnement nodig voor digitale tv en radio? Ga ik meer betalen?

  Nee. Je abonnement blijft hetzelfde (maar krijgt mogelijk een andere naam). Je kan gewoon digitaal tv blijven kijken en radio blijven luisteren. De abonnementskosten blijven gelijk.

 • Wat is het verschil tussen analoog en digitaal?

  Het belangrijkste verschil tussen analoog en digitaal - alle twee signalen die via de kabel worden doorgegeven - is de manier waarop dat signaal wordt doorgegeven en bij je thuis wordt verwerkt.

  Met digitale technologie wordt het signaal efficiënt ‘ingepakt’ in een pakketje bits. Daardoor is er ruimte op de kabel voor een hogere beeld- en geluidskwaliteit en voor meer zenders. Een ‘decoder’, vaak ingebouwd in je tv of radio, pakt dat pakketje weer uit en zet de bits om in beeld en/of geluid.

  Met analoge technologie wordt het oorspronkelijke signaal inefficiënt door de kabel gestuurd. Onderweg is er meer kans op verstoringen en op de kabel is er geen ruimte voor levendige kleuren, een hoge beeld- en geluidskwaliteit of een ruim zenderaanbod. Moderne producten en diensten zoals interactieve tv zijn ook niet mogelijk met analoge technologie.