• Webmail
 • Over Caiway

Overal in huis online
zonder kabels.Wifi (draadloos internet)


Wat is Wifi? Om deze vraag te beantwoorden kunnen we natuurlijk heel diep in de techniek duiken. Leuk voor ons, waarschijnlijk een stuk minder leuk voor jou. Daarom vertellen we hier liever wat wel handig is om te weten over draadloos internet.Glasmodem, Wifi-router en kabels?


Om de uitleg over Wifi goed te begrijpen, is het handig om eerst te lezen wat je voor Wifi nodig hebt.

Glasmodem
Dit apparaat zet het door ons geleverde internetsignaal om naar een bruikbaar signaal voor je apparatuur. Het glasmodem moet voorzien worden van stroom. Zorg dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is.


Wifi-router
De Wifi-router zet het internetsignaal om naar een draadloos signaal (Wifi). Dit apparaat sluit je op jouw modem aan met een netwerkkabel. De Wifi-router moet voorzien worden van stroom. Zorg dat er een stopcontact in de buurt aanwezig is.


Netwerkkabel
Deze kabel wordt ook wel een UTP- of ethernetkabel genoemd. De kabel verbindt het glasmodem met de Wifi-router.Wat is Wifi eigenlijk precies?


Wifi is een technologie waarmee draadloos gegevens verstuurd worden. Hierdoor kun je draadloos internetten op bijvoorbeeld uw laptop of smartphone. Een Wifi-router verzendt het draadloze signaal. Het signaal wordt over verschillende apparaten verdeeld zoals je laptop, tablet of smartphone.
  De voor- en nadelen van Wifi


  Ideaal, overal in huis online zonder een netwerkkabel op je apparaten aan te hoeven sluiten. Zeker omdat veel apparaten zoals je tablet of smartphone geen ingang hebben voor een netwerkkabel. Maar houd er wel rekening mee dat Wifi je internetsnelheid beïnvloedt.


  • • Het Wifi-signaal wordt negatief beïnvloed door obstakels zoals muren, vloeren en apparatuur in je woning.
  • • De afstand vanaf de Wifi-router beïnvloedt het signaal. Het Wifi-signaal is het sterkst wanneer je dicht bij de Wifi-router staat.
  • • Internetsnelheid via Wifi wordt beïnvloed door het aantal apparaten verbonden met internet in huis.
  • • Niet alle apparaten kunnen een hoge internetsnelheid aan. Bijvoorbeeld als je apparaat verouderd is.
  • • Je internetsnelheid wordt beïnvloed wanneer je buren ook gebruikmaken van Wifi. Deze Wifi-drukte verstoort het draadloze signaal.  Huidige kabels blijven gebruiken of nieuwe trekken?


  Met Wifi kan je draadloos internetten op apparaten zoals een laptop, tablet of smartphone. Soms is het handiger om een directe verbinding te maken.

  In de afbeelding wordt schematisch weergegeven welke kabels je in huis nodig hebt wanneer je gebruik wilt maken van bekabeld internet.

  Wil je gebruikmaken van Wifi én bekabeld internet, dan kan dat. Verbind je glasmodem met de Wifi-router middels een netwerkkabel. Apparaten zoals je smartphone en laptop kunnen nu gebruikmaken van het draadloze signaal. Sluit je vaste computer en Interactieve tv-ontvanger met een netwerkkabel aan op de Wifi-router. Hiermee heb je nu een directe, bekabelde verbinding.

  Liggen deze kabels er bij jou al? Dan kunt je ze hergebruiken! Let hierbij wel op de kwaliteit van de kabels.  Wanneer een kabel en wanneer Wifi?


  Het grote voordeel van Wifi is natuurlijk dat je geen kabels nodig hebt. Hierdoor kan je overal in huis op het internet. Maar helaas wordt je verbinding daardoor wel langzamer. Daarom adviseren wij om bijvoorbeeld je gameconsole of je Smart TV direct met een netwerkkabel op je Wifi-router aan te sluiten. Alleen dan haal je de daadwerkelijke internetsnelheid van je pakket.  Optimaal internet met een losse Wifi-router


  Omdat elk huis en elk internetgebruik anders is, leveren wij een modem zonder ingebouwde Wifi-functie. Het aantal gezinsleden, apparaten, de grootte van je huis en het internetgebruik bepalen jouw Wifi-behoefte. Met een losse Wifi-router heb je de flexibiliteit om zelf te bepalen welke het best past in jouw situatie.

  Bij veel mensen staat het modem in de meterkast, omdat daar de hoofdaansluiting van de woning zit. Een logische plek, maar niet voor een Wifi-router. In je meterkast is veel straling die stoort op je draadloze netwerk. Voor een optimaal draadloos bereik, plaats je de router buiten je meterkast.  Gebruik je huidige Wifi-router of bestel een nieuwe


  Heb je al een Wifi-router, dan kun je hem wellicht hergebruiken. Ga na of hij de snelheid van het pakket aankan.

  Wil je liever een nieuwe bestellen? Welke Wifi-router je nodig hebt is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het type huis waarin je woont en jouw internetgebruik.  Eenvoudig je Wifi-signaal verbeteren


  Werkt je Wifi niet goed? Zonder al te veel kosten kun je jouw draadloze internetverbinding verbeteren.

  • • Verplaats je Wifi-router naar een plek waar je vaak gebruikmaakt van Wifi.
  • • Plaats je Wifi-router buiten de meterkast op een centrale plaats.
  • • Heeft jouw Wifi-router antennes? Richt ze dan naar een plek waar je goed signaal wilt hebben. Vermijd stoorzenders zoals babyfoons en draadloze muizen.
  • • Vermijd verouderde apparaten. Check of jij nog oude ‘storende apparatuur in huis hebt.
  • Wijzig het uitzendkanaal

  We hebben nog meer tips. Lees wat je nog meer kunt doen om je Wifi-signaal te verbeteren.  Beveilig je Wifi


  Je Wifi-router heeft standaard een beveiliging met een vooraf ingesteld wachtwoord. Wij raden je aan dit wachtwoord te veranderen. Check hier hoe je het wachtwoord kunt veranderen.  Aanmaken Wifi gastnetwerk


  Geef je jouw Wifi-wachtwoord liever niet aan gasten? Dan kun je een speciaal gastnetwerk aanmaken. Een gastnetwerk is een apart netwerk dat gescheiden is van je eigen Wifi-netwerk. Gasten hebben hiermee wel toegang tot internet, maar niet tot gedeelde bestanden en apparaten. In de handleiding van je Wifi-router zie je hoe je een gastnetwerk aan kunt maken.