Aanleg glasvezel

Op deze pagina lees je hoe de aanleg van glasvezel stap voor stap in zijn werk gaat. Wil je meer weten? Neem dan ook een kijkje op de website van DELTA Netwerk.

Stap 1: Planning en voorbereiding

Achter de schermen is de aannemer druk bezig met de voorbereidingen voor de aanleg. Zij maken een technisch ontwerp en gaan in gesprek met vergunningverleners, zoals gemeenten en waterschap. Gemiddeld duurt de voorbereiding tussen de 6 en 9 maanden.

Stap 2: De aannemer komt langs

Als er een glasvezelnetwerk komt dan is de eerste belangrijke stap waar jij iets van merkt het bezoek van de aannemer; het zogenaamde schouwen. De aannemer komt langs en bepaalt waar de aansluiting in huis komt. Deze woningschouw neemt soms een paar maanden in beslag; het kan dus even duren voor de aannemer bij je op de stoep staat. Ben je niet thuis op de dag van het bezoek? Geen zorgen. De aannemer laat een kaartje achter met het verzoek om een afspraak te maken voor het schouwen.

Stap 3: Plaatsen bovengronds verdeelpunt

Het bovengronds verdeelpunt is een belangrijk onderdeel van het totale glasvezelnetwerk. Hier komen alle glasvezels voor de woningen in jouw buurt samen. Het bovengronds verdeelpunt, ook wel POP (Point Of Presence) genoemd, ziet eruit als een grote straatkast en verdeelt het glasvezelsignaal naar de woningen. Vanuit het verdeelpunt krijgt jouw woning een glasvezelverbinding.

Stap 4: Aanleg in jouw straat

De graafploeg graaft een sleuf in de berm of onder de stoep. Daarin komen de kabels te liggen. Wanneer we een weg, spoorlijn of boom kruisen, wordt hier onderdoor geboord. Voordat de aannemer start met graven bij jou in de buurt, ontvang je een brief met meer informatie. Jouw woning blijft bereikbaar.

Stap 5: Van de straat naar jouw woning

De kabel wordt vanaf de straat tot de voorgevel van jouw woning aangelegd. Meestal graaft de aannemer hiervoor door de tuin. Uiteraard laten zij jouw tuin weer netjes achter. Je hoeft niet thuis te zijn voor deze werkzaamheden, wel zo makkelijk!

Stap 6: De aannemer komt langs

Je bent er bijna! De aannemer laat weten wanneer de monteur langskomt om de glasvezel-aansluiting in huis te plaatsen. Er wordt een klein gaatje in de gevel geboord, hier gaat de kabel doorheen. In de woning sluit de monteur het 'glasvezelkastje' aan op de eerder afgesproken plek. Het werk voor de aannemer zit erop. Je bent klaar voor de volgende stap: het installatie-pakket.

Lijkt glasvezel je ook wat? Doe dan de postcodecheck en neem supersnel internet en interactieve televisie van Caiway!

Meer weten?

Heb je een vraag over de aanleg? Kijk dan eerst bij de veelgestelde vragen op de website van DELTA Netwerk.

Heeft deze informatie je geholpen?

Kom je er niet uit?

Elke dag online van 09:00-21:00. Bellen kan doordeweeks van 08:00-21:00 en op zaterdag van 10:00-16:00. Op zondag ook open voor technische vragen van 10:00-16:00.