IPv6

Meer IP-adressen dankzij IPv6

Het internet wordt steeds voller. Steeds meer apparaten zijn verbonden met het internet. Denk aan laptops, smartphones en tablets. Maar ook slimme apparaten die gebruik maken van het internet: smart tv, smart watches, thermostaat, ovens, etc.

Elk apparaat dat aangesloten wordt op het internet, krijgt een apart adres om elkaar te herkennen en digitaal met elkaar 'te praten'. Dit noemen we een IP-adres. Dat doen ze door een digitaal pakketje naar elkaar te versturen. Het lijkt op het postadres, waarmee je een pakketje naar elkaar kunt sturen. Elk IP-adres is uniek en heeft een aantal ‘bits’, oftewel cijfercombinaties waaraan je het IP-adres herkent.

IPv6 samengevat


 • IPv6: de nieuwste technologie voor IP-adressen
 • Meer IP-adres capaciteit voor alle apparaten die je aansluit op het internet
 • We introduceren naast IPv4 nu ook IPv6 (via het XGS-PON netwerk)
 • Hier merk je als klant helemaal niets van
 • Je bent wel voorbereid op de toekomst

Meer IP-adres capaciteit met IPv6

IPv6 staat voor IP versie 6. Het is een netwerk met veel meer IP-adressen en dus genoeg vermogen voor om veel meer klantapparaten te voorzien van een IP-adres. Van jou, maar ook van alle andere Caiway-klanten met hun aangesloten apparaten. En voor het aantal ‘bits’ per IP-adres. Zeg maar een toekomstbestendig adressensysteem.

Steeds meer websites gebruiken IPv6. Omdat de meeste websites zowel een IPv4-adres als een IPv6-adres gebruiken, blijven de meeste pakketjes gewoon aankomen. IPv6 is de nieuwste technologie waardoor je bent voorbereid op de toekomst.

Waarom nu IPv6?

Om verschillende redenen: bij Caiway optimaliseren we onze netwerktechnologie. Zodat wij, maar ook onze huidige en toekomstige klanten klaar zijn voor toekomstige ontwikkelingen. Anderzijds: door het grote en toenemende aantal apparaten, zijn de beschikbare adressen zo goed als op. Daarom wordt IPv6 mogelijk gemaakt, naast de bestaande IPv4-technologie.

Wat betekent dit voor mij?

In principe niets. Je merkt hier niets van en hoeft ook niets te doen. Veel van onze klanten zijn al aangesloten op het XGS-PON netwerk dat IPv6 mogelijk maakt. Klanten die nog op het P2P-netwerk zitten én gebruik willen maken van IPv6, kunnen overgezet worden naar het XGS-PON netwerk. Je bent dan aangesloten op een netwerk dat nu en in de toekomst klaar is voor alle producten en diensten die we leveren. Dat toegankelijk is voor alle apparaten die nu zijn aangesloten op het internet én wellicht er nog bij gaan komen.

Meest gestelde vragen IPv6

 • Wat heb ik aan IPv6?

  Met IPv6 ben je in meerdere opzichten klaar voor de toekomst. Het IPv4-netwerk zal op den duur verdwijnen.

 • Wat merk ik van IPv6?

  Niets. De apparatuur in huis die al aangesloten is of wordt op het internet, zal zelfstandig kiezen voor IPv4 of IPv6. Daar merk je als gebruiker dus niets van.

 • Wanneer heeft iedereen met XGS-PON een IPv6-adres?

  Caiway is gestart met de uitrol van IPv6. In december 2023 zullen XGS-PON klanten IPv6 hebben.

 • Wanneer krijgen Caiway-klanten op het P2P-netwerk IPv6?
  Klanten op het P2P-netwerken krijgen geen IPv6. Simpelweg omdat IPv6 niet beschikbaar is op het P2P-netwerk. Om gebruik te kunnen maken van IPv6 moeten men eerst omgezet worden naar het geavanceerde XGS-PON netwerk. Hiervoor is een nieuw modem nodig. Voor de installatie kan een afspraak worden gemaakt via onze klantenservice.
 • Waarom rolt Caiway geen IPv6 uit op het P2P-netwerk?
  XPS-PON is dé toekomstbestendige technologie waarop alle innovaties plaatsvinden. Daarom is IPv6 alleen beschikbaar op het XGS-PON netwerk en rollen we het niet uit op het P2P-netwerk.
 • Werkt IPv6 ook met een eigen modem?

  Ja, als je eigen modem voldoet aan deze specificaties.

 • Ik heb technische vragen omtrent IPv6.
  Zie de pagina Geavanceerde Internetopties voor meer antwoorden. 

Kom je er niet uit?

Elke dag online van 09:00-21:00. Bellen kan doordeweeks van 08:00-21:00 en op zaterdag van 10:00-16:00. Op zondag ook open voor technische vragen van 10:00-16:00.