Internet Mobiel

Hoe veilig is de nieuwe audio chat app Clubhouse?

woensdag 5 mei 2021

Clubhouse is een nieuwe ‘drop-in audio’ chat app waarmee je live gesprekken kunt voeren met veel mensen tegelijk. Terloops met een groep vrienden om over voetbal te kletsen, of om gedachten uit te wisselen met mensen aan de andere kant van de wereld. Er wordt met de app ook veel geluisterd naar interviews met bekende mensen zoals Elon Musk en Oprah Winfrey. De app is dus superpopulair, maar er wordt wel getwijfeld aan de veiligheid.

Geen podcast

Clubhouse is anders dan een podcast, omdat de gesprekken altijd live plaatsvinden in verschillende kamers. Je kunt ze dus niet achteraf terugluisteren. En tenzij je de kamer zelf hebt aangemaakt, kun je niet zomaar spreken. Je moet daarvoor eerst virtueel je hand omhoog steken zodat je de beurt krijgt. Net als vroeger in de klas, dus. Handig, want zo voorkom je dat iedereen door elkaar babbelt – zeker als je bedenkt dat er maximaal vijfduizend mensen tegelijk in een kamer aanwezig kunnen zijn, kan het aardig druk worden.

Alleen op uitnodiging

Wat Clubhouse naast dit live-aspect zo anders maakt dan de meeste apps, is het feit dat je uitgenodigd moet worden door een gebruiker om mee te kunnen praten. Je moet dus iemand kennen die de app zelf gebruikt. Die exclusiviteit is aantrekkelijk en maakt deelname gewild. Inmiddels gebruiken zo’n twee miljoen mensen wekelijks de app, en is het bedrijf na flink wat investeringsrondes maar liefst 4 miljard dollar waard.

Hoe zit het met de veiligheid?

Clubhouse vraagt aardig wat persoonsgegevens als je de app wilt gebruiken. Ook moet je bijvoorbeeld je contactenlijst delen als je iemand wilt uitnodigen. Bovendien neemt de app alle gesprekken op om ze te kunnen modereren. En dat is volgens analyse van de Stanford Internet Observatory problematisch. Omdat de app gebruikmaakt van Chinese software, wordt er gevreesd dat Chinese inlichtingendiensten meeluisteren wat er besproken wordt. Prima als je het hebt over koetjes en kalfjes, maar gevaarlijk als je je mening deelt over de politiek of andere gevoelige onderwerpen.

Houd het luchtig

Naast deze mogelijk afluisterpraktijken is het voor mensen in de kamer kinderlijk eenvoudig om handmatig een gesprek op te nemen. Bovendien werd er onlangs bekendgemaakt dat het tijdelijk zelfs mogelijk was om zonder login mee te kunnen luisteren. Dat lek is inmiddels gedicht, maar laat wel zien dat je met dit soort apps altijd voorzichtig moet zijn. Net als andere gratis apps luidt het devies dat als een dienst gratis is, je zelf het product bent. Geen probleem dus als je Clubhouse gebruikt om gezellig te kletsen of naar een interview te luisteren, maar deel nooit zomaar persoonlijke of gevoelige informatie. Want je weet nooit wie er meeluistert.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief