Mobiel

Roaming met je mobiel in het buitenland, hoe zit het?

dinsdag 27 juli 2021
Op vakantie naar het buitenland, deze zomer zorgt het helaas voor wat kopzorgen. Om één ding hoef je je in principe niet druk te maken als je binnen de Europese Unie blijft: je kunt je mobiele telefoonabonnement gebruiken alsof je thuis bent, met een aantal uitzonderingen. Hoe zit het precies met roaming en waar moet je op letten om niet toch nog een onverwacht hoge telefoonrekening te krijgen?
 

Wat is roaming?

Dankzij roaming, Engels voor 'zwerven', maakt je mobiele telefoon contact met een lokaal mobiel netwerk, zodat je kunt bellen en internetten in het buitenland. Sinds 2017 is roaming binnen de Europese Unie gratis. Dat wil zeggen dat je met je bundel kunt bellen, sms'en en internetten zonder dat je er meer voor hoeft te betalen dan thuis. Ideaal als je even naar huis wilt bellen of appen dat je goed bent aangekomen, je foto's wilt delen of wilt navigeren in een onbekende buurt.

Roaming met je Nederlandse abonnement kan in de hele EU plus IJsland en Noorwegen. Ook in het Verenigd Koninkrijk kun je je Nederlandse bundels blijven gebruiken, ondanks de Brexit. Dat geldt voor Engeland, maar ook voor Wales, Schotland, Noord-Ierland, Jersey en Guernsey.

Ben je buiten de EU, dan is bellen naar Nederland en internetten meestal wel een stuk duurder. Wil je geen onnodig hoge kosten, schakel dan nog in Nederland dataroaming uit.  Let op: Zwitserland valt niet onder de landen waar roaming tegen Nederlandse tarieven mogelijk is.

Zijn er voorwaarden?

Roamen alsof je thuis bent, dat klinkt goed en dat is het ook! Wel willen providers dat je het op een eerlijke manier gebruikt. Dat betekent dat je je Nederlandse abonnement niet vaker in andere Europese landen gebruikt dan in Nederland, bijvoorbeeld als je naar het buitenland verhuist en je Nederlandse simkaart blijft gebruiken. Je krijgt een seintje van je provider zodra dit het geval is, zodat je een hoge telefoonrekening kunt voorkomen.

Heb je bij Caiway Mobiel een Mobiel 12 GB- of Mobiel 30 GB-bundel, dan mag je van deze bundel de helft in de EU gebruiken. Dus als je Mobiel 12 GB hebt, mag je in de EU 6 GB gebruiken. Je ontvangt een sms als je op 80% en 100% van het
verbruik zit. 

Voor bellen of internetten buiten je (Nederlandse) bundel betaal je ook in het buitenland extra. Houd dus in de gaten of je niet over je bundel heen gaat.

Let op: als je vanuit Nederland wilt bellen of sms'en naar een nummer in een van de EU-landen waar roaming niets extra kost, betaal je in principe wel het buitenlandtarief.

Dataroaming aanzetten

Wil je binnen de EU mobiel internetten zoals thuis, dan moet je misschien dataroaming aanzetten op je toestel. Doe je dat niet, dan is internetten buiten Nederland onmogelijk. Zo zet je dataroaming aan:

Via iPhone: open de app Instellingen, kies Mobiel netwerk, tik op Opties mobiele data en zet de schakelaar naast Dataroaming aan.

> Via Android gaat het als volgt: ga in het instellingenmenu naar Verbindingen, kies Mobiele netwerken en zet de schakelaar naast Roaming aan. Soms kun je roaming ook aan- of uitzetten via een mobiele app. 

Wij wensen je een fijne vakantie zonder zorgen over de kosten voor het gebruik van je mobiel in het buitenland.Caiway Mobiel

Bellen en internetten met je Caiway Mobiel abonnement gaat via het snelle, stabiele en landelijke mobiele netwerk van Odido. Caiway Mobiel biedt bundels tot wel 30 GB aan. De verschillende mogelijkheden vind je hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief