Mobiel

5 tips om slim met je schermtijd om te gaan

dinsdag 10 augustus 2021

Even door Instagram scrollen, een appje beantwoorden, je mail checken en ineens zit je weer op Instagram. Zonder dat we het doorhebben, brengen we heel wat tijd door achter een scherm. Meer dan je zelf in eerste instantie zou denken. Zo blijkt uit onderzoek van de University California San Francisco dat mensen gemiddeld zo’n 38 uur per week doorbrengen achter het schermpje van hun smartphone. Bijna een volledige werkweek!

Eerlijk is eerlijk je kunt alles met je telefoon. Tegenwoordig betalen we er zelfs onze boodschappen mee. Toch kan een schermtijd-detox even geen kwaad, of in ieder geval het minderen ervan.  Met deze vijf tips kom je al een heel eind.

1. Houd je schermtijd bij

De eerste stap is altijd het inzichtelijk maken van de hoeveel tijd dat je aan iets kwijt bent. Hier hoef je niets voor te doen, want dit gaat helemaal automatisch via je smartphone. Heb je een iPhone? Dan kun je eenvoudig je schermtijd checken. Ga naar Instellingen en vervolgens naar Schermtijd. Hier kun je precies zien hoeveel minuten je gemiddeld per dag op je telefoon zit. En hoeveel dit is ten opzichte van de week ervoor. Je kunt zelfs apparaatvrije momenten inplannen, zodat je dan alleen bereikbaar bent voor telefoonoproepen. Heb je een Android-toestel? Je telefoon houdt je schermtijd dan niet uit zichzelf bij, maar er zijn verschillende apps die je hiervoor kunt downloaden. Bijvoorbeeld 'Digitaal Welzijn' van Google via de Playstore. Binnen deze app kun je ook je schermtijd bijhouden en limieten instellen.

2. Stel een tijdslot in op verschillende apps

Als je het lastig vindt om zelf je schermtijd te verminderen, kun je jezelf stimuleren door een tijdslot in te stellen op bepaalde apps. Je kunt zelf instellen hoeveel tijd je per dag op die betreffende app mag spenderen. Is de tijd verstreken dan blokkeert de app automatisch tenzij je zelf een verlenging instelt. 

3. Leg je telefoon echt even weg (dus niet binnen handbereik)

Het helpt om je telefoon helemaal uit te zetten of leg hem even buiten handbereik. Dan word je niet afgeleid door binnenkomende berichtjes en andere meldingen. Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn. En niet vals spelen, hé. Ja ook je smartwatch wegleggen.😉

4. Zet notificaties uit en ruim je beginscherm op

De trigger om toch weer op je telefoon te kijken zijn vaak de notificaties die binnenkomen. Het helpt daarom om ze tijdelijk, of zelfs helemaal, uit te zetten. Via de instellingen van je telefoon kun je ze gemakkelijk uitzetten. Voor iPhone gaat dit via Instellingen en dan Berichtgeving. Bij Android ga je via Instellingen naar Apps. Kies vervolgens de app waarvan je de notificaties wil uitschakelen en druk op Meldingen uitschakelen. Let wel even op, bij Android kan dit per toestel verschillen. Samsung heeft weer een andere menuvolgorde dan Huawei of LG. 

5. Discipline, discipline, discipline

Alle bovenstaande tips werken pas goed met een beetje wilskracht. Probeer je er écht aan te houden en beloon jezelf als je bijvoorbeeld een bepaalde tijd niet op je telefoon hebt gezeten. Geniet van de dingen om je heen en laat dat schermpje even voor wat het is! 

 
Schrijf je in voor de nieuwsbrief