Mobiel

Een back-up maken van je computer is zo gedaan!

donderdag 11 oktober 2018

Nu we alles via de computer doen, zijn we steeds minder ruimte kwijt aan fotoalbums, grote binders en dozen vol documenten. Allemaal kunnen we het opslaan op onze trouwe pc. Toch zijn je bestanden niet altijd veilig. Eén computervirus of ongelukkig omgevallen glas water kan ervoor zorgen dat jouw dierbare bestanden in een klap weg zijn. Maak daarom altijd een back-up van je bestanden. Wij leggen het uit.

Kies eerst waar jij je back-up wil hebben:

  • Op een externe harde schijf.

  • In de cloud.

Op een harde schijf

Een back-up maken en op een externe harde schijf bewaren is zeker voor mensen die twijfels hebben over dataveiligheid online een goed optie. Zorg er wel voor dat je de harde schijf op een veilig plek bewaart en versleutelt met een wachtwoord. Mocht er toch iets gebeuren, dan kan niemand bij je gegevens.


back-up

In the cloud

Tegenwoordig kun je ook back-ups maken in de cloud. Voordeel is dat je files altijd bereikbaar zijn via internet, ook vanaf andere computers dan die van jezelf, of vanaf je smartphone bijvoorbeeld. Echter: back-up-diensten die onbeperkte opslagruimte bieden, kosten geld. Let daarom goed op in welke clouddienst je investeert. Lees deze blog over cloudproviders om erachter te komen welke het beste past bij jouw wensen.

Beide manieren hebben dus voor- en nadelen. De Consumentenbond heeft een volledig en helder stappenplan gemaakt voor het back-uppen op beide manieren, en voor zowel Windows als Mac-besturingssystemen.

Mac of Windows?

Tussen het maken van een back-up op een Windows-computer of een Mac zit wat verschil. Met een Windows 10-pc, laptop of -tablet kan je op drie manieren een back-up maken van je gegevens. Twee hiervan werken via een extern opslagmedium, zoals een usb-stick of externe harde schijf, en één gaat online via de clouddienst OneDrive. Lees hier alles over het back-uppen met een Windows-computer.


Lees ook:

Veiliger internetten met een VPN


Op een Mac maak je een back-up via het programma Time Machine. Time Machine is de ingebouwde functie voor reservekopieën van de Mac. Om deze functie te kunnen gebruiken, heb je een (apart verkrijgbaar) extern opslagapparaat nodig. Lees hier meer over een back-up maken op een Mac.

Nou, waar wacht je nog op? Een back-up maken is zo gepiept. Volg deze stappen en werk met een gerust hart thuis.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief