Een back-up maken van je computer is zo gedaan!

donderdag 11-10-2018
  • Mobiel

Kies waar jij je back-up wil hebben:

  1. Op een externe harde schijf.
  2. In de cloud.

 

  1. Harde schijf

Een back-up maken en op een externe harde schijf bewaren, is zeker voor mensen die twijfels hebben over dataveiligheid online een goed optie. Zorg er wel voor dat je de harde schijf op een veilig plek bewaart en versleutelt met een wachtwoord. Mocht er toch iets gebeuren, dan kan niemand bij je gegevens.

 

  1. In the cloud

Je maakt back-ups in de cloud. Voordeel is dat ze altijd bereikbaar zijn via internet, ook vanaf andere computers dan die van jezelf, of vanaf je smartphone bijvoorbeeld. Echter: back-up-diensten die onbeperkte opslagruimte bieden, zijn duur. Daarnaast is vertrouwen op álleen een online back-up niet slim. Als je pech hebt kunnen hackers bij je bestanden komen, of gaat het cloud-bedrijf failliet.

 

Beide manieren hebben dus voor- en nadelen. De Consumentenbond heeft een volledig en helder stappenplan gemaakt voor het back-uppen op beide manieren, en voor zowel Windows als Mac-besturingssystemen.

 

Mac of Windows?

Tussen het maken van een back-up op een Windows-computer of een Mac zit wat verschil. Met een Windows 10-pc, laptop of -tablet kan je op drie maniereneen back-up maken van je gegevens. Twee hiervan werken via een extern opslagmedium, zoals een usb-stick of externe harde schijf, en één gaat online via de clouddienst OneDrive. Lees hier alles over het back-uppen met een Windows-computer.

 

Op een Mac maak je een back-up via het programma Time Machine. Time Machine is de ingebouwde functie voor reservekopieën van de Mac. Om deze functie te kunnen gebruiken, heb je een (apart verkrijgbaar) extern opslagapparaat nodig.

Lees hier meer over een back-up maken op een Mac.

Zoals je ziet is het zo gepiept en het zal je direct een gerust gevoel geven.