Wifi Internet Mobiel

Veilig internetten? Activeer een tweestapsauthenticatie

donderdag 25 juni 2020

Met glasvezel internet ligt de wereld aan je voeten. Dat is bovenal ontzettend handig, maar het internet kan soms ook gevaren met zich meebrengen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je kunt beschermen. Deze keer lichten we de tweestapsauthenticatie toe. Hiermee houd je mensen met kwade bedoelingen ver buiten je persoonlijke accounts, ook al hebben ze jouw gebruikersnaam en wachtwoord al ontrafeld. Handig & veilig!

 

Wat is het?

Met de tweestapsauthenticatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount of social media-accounts. Er zijn verschillende vormen mogelijk. Een daarvan is een toegangscode die na het invoeren van je wachtwoord naar een vertrouwd apparaat van jou wordt gestuurd om in te kunnen loggen, bijvoorbeeld je telefoon.

 

Wat zijn de voordelen?

In twee woorden: meer veiligheid! Hoewel je misschien denkt dat je geen gevaar loopt, zijn er toch altijd personen die je informatie of geld afhandig willen maken. Het is uiteraard altijd een goed idee om deze kwaadwillenden zoveel mogelijk tegen te werken. Wat voor jou een kleine extra handeling is bij het inloggen, is voor jouw portemonnee of mappen een extra slot. 

 

Welke vormen van tweestapsauthenticatie zijn er?

 

 

Het is ook beschikbaar voor veel online diensten zoals Google, Facebook, en Twitter. Op twofactorauth.org vind je een overzicht van websites die tweestapsauthenticatie ondersteunen.

 

Hoe stel ik het in?

Hoe je het instelt, ligt uiteraard aan wat je wilt beveiligen. Via bovenstaande link zie je wat je allemaal kunt beveiligen en waarmee. De meeste social media profielen kun je bijvoorbeeld gemakkelijk door middel van een smsje beveiligen. Lees op de betreffende website hoe je dat doet. 

 

Op de website van de Consumentenbond vind je tweestapsauthenticatie how-to’s voor verschillende veelgebruikte diensten:

 

  • Google: een stap voor stap uitleg hoe je tweefactorauthenticatie instelt voor je Google-account.
  • Microsoft / Outlook.com: ga naar Accountinstellingen > Beveiligingsgegevens.
  • Facebook: ga naar Instellingen > Beveiliging > Aanmeldgoedkeuringen.
  • Instagram: ga naar je profiel en tik op de drie streepjes > Instellingen > Beveiliging > Tweestapsverificatie.
  • Twitter: ga naar Beveiliging en privacy en activeer 'Inlogverificatie'. Verificatie per sms werkt niet voor alle providers, maar authenticeren kan ook via de Twitter-app.
  • Apple: ga naar Mijn Apple ID > Selecteer Beheer uw Apple ID en log in > Selecteer Wachtwoord en beveiliging > Selecteer bij tweestaps-verificatie de optie ‘Aan de slag’ en volg de instructies op het scherm.

 

Een kleine moeite, grote geruststelling. Ben je overtuigd? Beveiligze! 

 

Veilig Internet

Voor onze klanten hebben wij ook Veilig Internet. Deze service beschermt je tegen cybercriminelen, wat ontzettend handig is als je online aankopen doet. Browser Protection - een van de zes onderdelen van Veilig Internet - identificeert bijvoorbeeld onveilige websites, waaronder schimmige webshops. Je kan Veilig Internet twee maanden gratis uitproberen! Je zet de service aan via Mijn Caiway.

 

Lees ook: Het fenomeen TikTok

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief