Internet Klantenservice

Zo beschermt Caiway zich tegen een DDoS-aanval

woensdag 2 september 2020

Grote kans dat je de afgelopen dagen hebt gehoord van een DDoS-aanval. Deze afkorting staat voor distributed-denial-of-service, en wordt door cybercriminelen bijvoorbeeld gebruikt om het netwerk van een internetprovider (tijdelijk) plat te leggen. En dat is erg vervelend als je net klaarzit om je favoriete serie te kijken. Lees hier hoe wij ons beschermen tegen deze aanvallen, en wat je zelf kunt doen.

 

DDoS-aanval overbelast servers

Een cybercrimineel die een DDoS-aanval uitvoert, stuurt een enorme hoeveelheid data naar een bepaalde server. Hierdoor raakt de server overbelast, zodat de verbinding traag wordt of helemaal wegvalt. Als de servers van een internetprovider doelwit zijn van zo’n aanval, is het resultaat dat je thuis geen gebruik meer kunt maken van je internetverbinding, of zit te balen omdat je favoriete serie wel heel erg vaak moet bufferen.

 

Van gamers tot hacktivisten 

De dader achter een DDoS-aanval kan verschillende motieven hebben. Online gamers kunnen bijvoorbeeld een DDoS-aanval uitvoeren om tegenstanders te irriteren. Maar het kan ook een stuk ernstiger, bijvoorbeeld landen die druk uitoefenen op elkaar, of zogenaamde hacktivisten die organisaties aanvallen. Wat de reden ook is, feit blijft dat degene achter zo’n DDoS-aanval een strafbaar feit begaat. Daarom doet Caiway altijd aangifte in het geval van een aanval. De digitale recherche gaat dan samen met het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) aan de slag om de daders op te sporen. 

 

Botnet

Een dader gebruikt nooit zijn eigen computer of server om een DDoS-aanval uit te voeren. In plaats daarvan wordt een zogenaamd botnet gebruikt. Zo’n botnet bestaat uit een netwerk van computers die geïnfecteerd zijn met een virus of malware, of verouderde (rand)apparatuur zoals netwerkprinters, smart-tv’s, IP-camera’s en routers. De kans bestaat dus dat een computer ongemerkt onderdeel van een botnet kan zijn. De cybercrimineel gebruikt dit netwerk om de DDoS-aanval uit te voeren, zodat hij of zij zelf anoniem kan blijven en over veel bandbreedte beschikt.. 

 

Beschermen tegen een DDoS-aanval 

Ons speciale Network & Security Operations Center (NSOC) houdt ons netwerk dag en nacht in de gaten. Storingen en DDoS-aanvallen worden hierdoor snel opgemerkt en opgepakt. Na de laatste DDoS-aanval zijn wij bovendien flink aan de slag gegaan om de impact van nieuwe DDoS-aanvallen te verkleinen. Bij toekomstige aanvallen wordt het verdachte dataverkeer als het ware omgeleid, zodat de verbinding van onze gebruikers hier niet onder lijdt. 

Ondanks alle maatregelen is een aanval nooit te voorkomen. Cybercriminelen zijn inventief en verzinnen altijd nieuwe manieren om servers aan te vallen, vergelijkbaar met de manier waarop een griep- of verkoudheidsvirus continu muteert. Wel leren wij veel van vorige aanvallen, en kunnen we met onze laatste ingrepen ervoor zorgen dat we de uitval tot het minimale beperken.

 

Help mee

Zorg ervoor dat jouw computer geen onderdeel wordt van een botnet. Dat kun je doen door je virusscanner up to date te houden, oude apparaten die je niet gebruikt los te koppelen van het internet en de laatste updates van je besturingssysteem snel te installeren. En wees natuurlijk altijd alert als je online bent, en download niet zomaar vreemde bestanden of bijlagen uit je e-mail. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief