Internet

Zo shop je veilig online tijdens Black Friday

dinsdag 23 november 2021
Nederlanders zijn gek op korting. Het is dan ook geen verrassing dat het uit de Verenigde Staten overgewaaide Black Friday in ons land al snel populair is geworden. In de dagen rond vrijdag 26 november regent het in veel winkels en webshops fikse kortingen. Maar hoe zorg je ervoor dat je bij het online shoppen niet voor vervelende verrassingen komt te staan? Vier tips om veilig op koopjesjacht te gaan.
 

1. Doe vooronderzoek naar de webwinkel

Bij grote webwinkels als Coolblue en Bol.com of de webshops van bekende bedrijven kan je doorgaans met een gerust hart je aankopen doen. Bij onbekende webwinkels is het slim om iets voorzichtiger te werk te gaan. Check bijvoorbeeld of de webshop een officieel keurmerk heeft, zoals het Webshop Keurmerk. Ook kan het slim zijn om de bedrijfsnaam te googlen in combinatie met de zoektermen ‘klacht’ en ‘review’. Zo kom je erachter of andere klanten goede of slechte ervaringen met het bedrijf hebben. Let wel op: bedrijven kunnen natuurlijk ook zelf positieve reviews schrijven. Check daarom altijd meerdere bronnen. De Consumentenbond heeft daarnaast een handige lijst van nepshops die eerder actief zijn geweest.
 

2. Controleer de contactinformatie

Stel dat er per ongeluk iets misgaat met je bestelling, dan wil je het bedrijf waar je iets hebt gekocht natuurlijk wel kunnen bereiken. Controleer daarom of zaken als een telefoonnummer, e-mailadres of een fysiek adres duidelijk vermeld staan. Staat er een fysiek adres op de website? Dan kan je eventueel met een routeplanner of Google Street View checken of het bedrijf echt bestaat. Bewaar de contactgegevens zodat je ze kan terugvinden als er iets misgaat. Bestel je via social media? Maak dan een screenshot van de pagina van de verkoper en de advertentie.
 

3. Let extra goed op tijdens het afrekenen

Heb je je online winkelwagentje goed volgeladen? Dan is het tijd om af te rekenen én om extra goed op te letten. Tijdens het afrekenen in een veilige webshop begint het webadres met https://. Is dat niet het geval? Ga dan niet verder! Let bij het afrekenen ook goed op vooraf ingevulde vinkjes en loop deze goed na. Staan de vinkjes wel voor zaken waar je echt akkoord mee wil gaan? Ten slotte, en daar kom je waarschijnlijk al vóór het afrekenen achter: zijn de prijzen van je producten een beetje realistisch? Hierbij helpt het vaak om de producten bij meerdere aanbieders op te zoeken en de prijzen met elkaar te vergelijken.
 

4. Betaal achteraf en met verzekering

Het is al sinds 1992 verboden voor online winkels om consumenten alleen de mogelijkheid te geven 100% vooruit te betalen. Bij de meeste webshops zijn er daarom verschillende manieren om te betalen. Vooraf of achteraf. En met of zonder verzekering. Door achteraf en met verzekering te betalen, loop je het minste risico. Bijvoorbeeld als het bedrijf failliet gaat. Ken je de webshop waar je aan het shoppen bent niet goed? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om achteraf te betalen. Door met een creditcard te betalen kan je ervoor zorgen dat je betaling verzekerd is. Zo kan je geld terugkrijgen als het bedrijf de bestelling niet levert of er iets anders mis mee is.
 

5. Ken je rechten

Als consument heb je rechten en het is goed om daarvan op de hoogte te zijn. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat een webshop altijd de verantwoordelijkheid heeft om ervoor te zorgen dat een bestelling ook echt aankomt. Laat je dus niet afschepen met het excuus dat iets is kwijtgeraakt in de post. Een volledig overzicht van je rechten vind je hier.

 

 
Schrijf je in voor de nieuwsbrief