Internet

Terug naar school: 9 tips voor een veiliger jaar

vrijdag 1 september 2023

De tijd dat onderwijs zich beperkte tot schoolboeken en klaslokalen is al lang voorbij. Nu gebeurt het school- en studentenleven steeds meer in de digitale wereld. Vooral na de pandemie zijn virtuele leeromgevingen en colleges op afstand een onderdeel geworden van schoolwerk. Het is dus geen wonder dat als het nieuwe schooljaar begint, velen het beginnen met een nieuw apparaat.

 

En hoewel telefoons en computers essentieel zijn voor school, zijn ze net zo belangrijk voor ons dagelijks leven. Daarom zorgt online beveiliging voor zowel een productief schooljaar als een beschermd online leven. Want als beveiliging wordt genegeerd, kan malware een apparaat en al zijn inhoud nutteloos maken, waardoor al het werk dat tot nu toe is gedaan in gevaar komt. En er zijn nog veel meer bedreigingen voor onze apparaten, privacy, identiteit – zelfs geld.

 

Daarom is het belangrijk om, als de school begint niet alleen rugzak en boeken te kopen maar alle apparaten te beveiligen. Daarom hebben we de volgende tips verzameld om u of uw kind te helpen veilig terug naar school te gaan. Ontdek hieronder hoe online beveiliging u zowel op school als in het dagelijks leven kan helpen.

 

1.     Begin met het beveiligen van uw apparaten

Antivirus beschermt u tegen alle malware die u kunt tegenkomen. Omdat het virussen in realtime blokkeert, kunt u apps en bestanden downloaden zonder u zorgen te maken of ze veilig zijn of niet. Het is echt zo simpel.

 

Zorg dus voor een antivirusprogramma voor uw apparaten met Delta Veilig Internet. Standaard kunt u dit op 2 apparaten installeren, maar nog beter om dit uit te breiden en te gebruiken voor alle telefoons, tablets en computers in uw gezin. De beste beveiligingsapps, zoals F-Secure Total, beschermen uw geld zelfs tegen oplichters bij het online bankieren en winkelen.

2.     Houd uw apps up-to-date

Zelfs een antivirusprogramma kan uw apparaat echter niet beschermen tegen elke mogelijke bedreiging. Apps en systemen hebben soms kritieke fouten die uw hele apparaat in gevaar kunnen brengen. Daarom worden ze regelmatig bijgewerkt om hun beveiliging te verbeteren. 

 

En niemand houdt er echt van om de moeite te nemen en updates te doen. Schakel dus automatische updates in en u beschikt altijd over de nieuwste beveiligingspatches.

 

3.     Bescherm uw accounts met unieke wachtwoorden

Online accounts zijn waardevol voor criminelen, omdat ze persoonlijke gegevens erin kunnen stelen of hun inhoud kunnen verkopen. Gamingaccounts bevatten bijvoorbeeld inhoud die criminelen online kunnen verkopen. En ze kunnen persoonlijke gegevens gebruiken voor identiteitsdiefstal.

 

Bescherm uw accounts, inclusief schoolgerelateerde accounts, met sterke en unieke wachtwoorden. Op deze manier kunnen criminelen die een wachtwoord stelen niet in al uw accounts inbreken. De eenvoudigste manier is om een wachtwoordmanager te gebruiken om uw inloggegevens voor u te genereren en veilig op te slaan. 

 

4.     Gebruik een extra verificatiestap

Soms slagen criminelen erin om wachtwoorden van online diensten te stelen. Maar een gestolen wachtwoord alleen is nutteloos - als u een dubbele vergrendeling instelt op uw accounts met tweefactorauthenticatie (2FA). 2FA vereist een extra verificatiestap, zoals een vingerafdruk of een code die naar uw telefoon wordt verzonden, naast uw wachtwoord. Dus zelfs als criminelen uw wachtwoord hebben gestolen, moeten ze nog steeds uw telefoon stelen om uw account te kapen.

5.     Denk na voordat u klikt

Phishing betekent dat u wordt misleid om informatie aan oplichters te geven. Ze zijn meestal op zoek naar inloggegevens en persoonlijke informatie. Ook in dit geval willen ze uw accounts kapen of identiteitsdiefstal plegen - net zoals we eerder hebben uitgelegd.

 

Wees voorzichtig met deze phishing-pogingen. Oplichters gebruiken vaak shock en verrassing , zoals prijzen, bezorgmeldingen, geschenken en gratis inhoud, of accountwaarschuwingen, betalingsproblemen, annuleringen enzovoort. Als u e-mails of berichten zoals deze ontvangt, open de link dan niet. Overweeg eerst of het wel echt is. Waarom zou iemand je iets gratis sturen? Heb je iets besteld? Probeert iemand uw wachtwoord te stelen?

 

En in plaats van op links te klikken, meldt u zich aan bij services via hun echte website en kijkt u of er iets aan de hand is. En geef nooit, maar dan ook nooit uw persoonlijke gegevens, inloggegevens of bankgegevens als iemand onbekend u een e-mail of een bericht stuurt.

 

6.     Check je bronnen: niet alles online is waar

Tijdens het schoolwerk zul je waarschijnlijk online informatie zoeken. Maar vergeet niet dat niet alles wat u online vindt betrouwbaar of nauwkeurig is. Net als bij phishing is het belangrijk om je altijd af te vragen wat je vindt. Neem de tijd om je bronnen te verifiëren voordat je informatie als waarheid accepteert. Zoek naar gerenommeerde websites, vertrouwde experts en kruisverwijzingsinformatie uit meerdere betrouwbare bronnen.

 

Door je kritisch denkvermogen aan te scherpen, leer je feit van fictie te scheiden, zodat je goed geïnformeerde beslissingen neemt in een steeds meer onderling verbonden wereld. Dus, ga je gang, verken het web - maar controleer altijd je bronnen en stop nooit met vragen stellen. Het kan je behoeden voor gênante feedback van je leraar - maar ook voor online oplichting.

 

7.     Beveilig uw sociale media

Het te veel delen van persoonlijke informatie kan gevolgen hebben op de lange termijn. Als iets eenmaal op internet staat, kan het een uitdaging zijn om het volledig te wissen. Helaas weet je online nooit zeker wie er kijkt, en waarom. 

 

Controleer en update uw privacy-instellingen op sociale mediaplatforms. Maak je profielen privé en beperk wie je berichten kan zien. Houd rekening met de informatie die u openbaar deelt en wat u online plaatst, omdat deze kunnen worden gebruikt om uw identiteit te misbruiken of u zelfs te pesten. En accepteer geen vriendschapsverzoeken van vreemden van wie de echte identiteit of motieven onduidelijk zijn. Beveiligingstips combineren met een beveiligingsapp.

 

Een veilig schooljaar gewenst!


Schrijf je in voor de nieuwsbrief