Internet

Zo houd je jouw kinderen veilig online

maandag 19 februari 2024

Kinderen zijn online vatbaar voor fraude, misschien nog wel meer dan volwassenen. Met deze tips houd je jouw kinderen veilig online — en daarmee ook jezelf. 

Kinderen van nu, ook wel de ‘digital natives’ genoemd, groeien op met internet. Grote kans dat ook jouw kind veel online is, bijvoorbeeld op social media of gamingplatforms. Uit veiligheidsoverwegingen doe jij er als ouder goed aan om daar toezicht op te houden en grenzen in te stellen. Caiway's veiligheidspartner F-Secure signaleert dat kinderen steeds vaker het doelwit zijn van online fraude. Met de tips hieronder houd je jouw kinderen veilig online — en daarmee ook jezelf.

 

1: Ken de risico’s

Fraudeurs gebruiken vaak interessante aanbiedingen, realistische scenario’s of intieme gesprekken om slachtoffers in de val te lokken. Volwassenen vinden het vaak al moeilijk om fraudepogingen te herkennen, voor kinderen is dat nog lastiger: over het algemeen zijn zij nieuwsgieriger en goedgeloviger. Sommige fraudeurs zijn zelf ook jong. Ze spreken de taal van hun slachtoffers en zitten op dezelfde apps.

>> Met Caiway Veilig Internet bieden wij een verzameling tools van F-Secure waarmee jij je gezin veilig houdt. 

 

2: Praat over het online leven

Toon je betrokken bij de online activiteiten van je kind, praat er samen over. Niet alleen over de risico’s, ook over de interessante ervaringen. Probeer zelf ook eens de apps en

platformen die je kind gebruikt, zodat je weet waar ze mee te maken krijgen. Belangrijk is dat je kind zich veilig voelt om bij online problemen naar je toe te komen. Dan kunnen jullie het samen oplossen.

 

3: Stel ouderlijk toezicht in

De meeste populaire (social media-)apps en platformen hebben tools en instellingen voor ouders om toezicht te houden. Dat heet ‘ouderlijk toezicht’, of in het Engels: ‘parental controls’. Zoek daarnaar en stel het naar wens in. Een paar van de belangrijkste links:

Gezonde schermtijdlimieten instellen is altijd een goed idee. Zo zorg je voor een veilige en evenwichtige online omgeving voor je kind.

 

4: Maak social media-accounts privé

Stel de privacy-instellingen op social-mediaplatforms zo in dat persoonlijke informatie van je kind standaard niet openbaar is. Je kunt bijvoorbeeld het profiel van je kind op privé zetten en berichten van onbekenden blokkeren.

 

5: Maak kids-accounts aan

Sommige apps laten je een speciaal profiel aanmaken voor je kinderen. Binnen die omgeving worden ze beter afgeschermd voor kind-onvriendelijke video’s en berichten. Als ouder heb je daarnaast standaard een stuk meer controle, bijvoorbeeld over vriendschapsverzoeken en berichten die worden uitgewisseld. 

 

6: Stel aankoopgoedkeuring in

Kinderen worden in gratis games vaak verleid om extraatjes te kopen (‘in-app purchases’). Op Android-telefoons en iPhones kun je instellen dat je kind voor elke aankoop, ongeacht in welke app, jouw goedkeuring nodig heeft. Hieronder de links:

Leer je kind de belangrijkste basisprincipes van online veiligheid, namelijk: 

  1. Deel geen persoonlijke informatie (zoals je echte naam, adres of geboortedatum) in een chat met een vreemde. Fraudeurs gebruiken persoonlijke informatie om je in de val te lokken.
  2. Accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent.
  3. Wees terughoudend in wat je post. Ga ervan uit dat alles wat je deelt op social media, openbaar is of kan worden (al kun je het een en ander wel afschermen, zie tip 4). 
  4. Aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat ook. Aanbiedingen die zogenaamd slechts een korte tijd geldig zijn, of andere scenario’s waarin haast zogenaamd geboden is, zijn verdacht.

8: Installeer een wachtwoordmanager en beveiligingssoftware

Gebruik een wachtwoordmanager, ook voor de accounts van je kind(eren). Met een wachtwoordmanager kun je heel gemakkelijk voor ieder account een ander, uniek wachtwoord instellen. Dat is een belangrijke veiligheidsmaatregel.

 

Installeer beveiligingssoftware op alle apparaten waarmee jij of je kind online gaat. Klanten van Caiway maken voordelig gebruik van het veiligheidspakket Caiway Veilig Internet. Dat is een verzameling veiligheidstools van F-Secure met onder meer anti-virussoftware en software die websites controleert. Al je apparaten zijn dan extra beschermd tegen malware, hackers en identiteitsdiefstal. Onveilige websites worden geblokkeerd en er zijn extra controles tijdens het internetbankieren.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief