HD, 1080p, SD: wat betekent het en welke beeldresolutie is voor mij het best?

donderdag 21 maart 2024

HD, 1080p, SD: wat betekent het en welke beeldresolutie is voor mij het best? Als je tv-kijkt, video’s streamt of een tv koopt, heb je te maken met beeldresoluties. Die worden uitgedrukt in HD, SD of in een getal zoals 1080p. Wat betekent dit? En wat is het beste voor jou? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Beeldresolutie is een technische term voor beeldkwaliteit. Elk beeld bestaat uit pixels, kleine, vierkante beeldpunten. Hoe meer van die pixels op je beeldscherm, hoe gedetailleerder en scherper het beeld. De beeldresolutie is simpelweg het aantal pixels. 

Over het algemeen geldt: hoe hoger de beeldresolutie, hoe prettiger de kijkervaring. Bij sportwedstrijden is een scherp beeld extra van belang: een tenniswedstrijd kijken terwijl je de bal maar moeilijk ziet, is natuurlijk waardeloos. Het scherm waarop je iets kijkt, je internetverbinding en de maker, streamer, zender of omroep zijn bepalend voor de beeldresolutie. Daarover straks meer.

Wat is 1080p, HD en SD?

Als je alle pixels van een beeld optelt, heb je de totale beeldresolutie. Dan gaat het al gauw om miljoenen pixels. Maar meestal wordt de beeldresolutie uitgedrukt in alleen het aantal pixels langs de verticale as, het aantal ‘beeldlijnen’. Bijvoorbeeld: 480, 720, 1080 of 2160. Er staat meestal een “p” achter, voor “pixels”. Die getallen zie je bijvoorbeeld als je op YouTube of NPO Start kiest in welke kwaliteit je iets wil kijken. Als je een tv koopt, of als wij je iets vertellen over de beeldkwaliteit, spreken we vaak van SD, HD, of 4K.

SD staat voor “standard-definition”, een resolutie van 480p of 576p. Dat was vroeger de standaard, nu niet meer. HD (of: “Full HD”) staat voor “high-definition”, 1080p. Het beeld is superscherp. Er zijn nóg hogere beeldresoluties, zoals 4K, maar er zijn in Nederland nauwelijks programma’s die in 4K uitzenden.

Wat je ook moet weten: hoe hoger de beeldresolutie, hoe meer “informatie” (data) er naar de kijker moet worden gestuurd. Dat moet allemaal door de kabel, glasvezel, over je wifi-netwerk of via telefoonmasten als je mobiel iets streamt.

Wie bepaalt de beeldresolutie? En waar moet ik op letten bij het kiezen van mijn nieuwe tv?

Verschillende factoren zijn van invloed op hoe scherp het beeld is van wat je kijkt:

jouw scherm (de maximale beeldresolutie daarvan);

het aanbod (de film, serie of sportwedstrijd die je kijkt);

de maker (en diens camera);

de aanbieder/verspreider (de streamingdienst, omroep, tv-kanaal, provider) en de manier waarop het beeld naar je toe wordt gestuurd (via de kabel, glasvezel, het wifi-netwerk).

Je eigen apparatuur en netwerkverbinding bepalen de maximale beeldresolutie van wat je kijkt. Op verouderde apparatuur kun je soms geen HD kijken, het scherm heeft nu eenmaal niet meer pixels. Een film in de hoogste beeldresolutie streamen via traag internet levert ook problemen op, want al die informatie kan niet snel genoeg worden binnengehaald.

Let dus op de maximale beeldresolutie als je een nieuwe tv, laptop, tablet of telefoon aanschaft. Die wordt altijd vermeld in de specificaties. En bedenk bij de keuze voor een internetverbinding: wil ik graag films en sportwedstrijden in een hoge beeldresolutie kunnen kijken? Dan is snel internet belangrijk.

Welke beeldresolutie is voor mij het best?

Bij sport is scherp beeld extra belangrijk: is de tennisbal in of uit, was die tackle op de bal of op de enkel? En sport is emotie, die wil je kunnen aflezen van het gezicht van spelers en coaches. Op je mobiel - een klein scherm - heb je minder snel last van een lagere beeldresolutie. Toch kunnen ook smartphoneschermen steeds meer pixels tonen. Ook op je mobiel kijkt een filmpje in 1080p (HD) daarom prettiger dan een in 720p of lager.

Buitenshuis ligt het soms net iets anders. We noemden het al: een hogere beeldresolutie kost veel meer data. Als je mobiel streamt en niet te veel data uit je bundel wil gebruiken, of als je traag internet hebt, kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een lagere beeldresolutie (ook wel “kwaliteit” genoemd). Hier lees je bijvoorbeeld hoe je dat op YouTube doet.

In welke beeldresolutie zendt Caiway uit? En wat betekent ‘simulcast’?

Caiway zendt alle zenders in het basispakket (uitgezonderd lokale zenders) in HD uit. Zo weten we zeker dat jij een goede kijkervaring hebt. In het pluspakket zitten nog enkele zenders die we ‘simulcast’ uitzenden. Dat betekent dat we ze zowel in SD, als in HD aanbieden.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief