Televisie

Hierom zijn live-uitzendingen soms iets vertraagd

vrijdag 18 juni 2021
Met Interactieve TV van Caiway kijk je naar je favoriete programma’s en live televisie. En dat is natuurlijk erg fijn nu het WK-voetbal is begonnen. Zo kun je bijvoorbeeld ook live-voetbal kijken op je smartphone, pc, tablet of laptop. Van alle sportevenementen hoef je bij ons dus niets te missen, al kun je soms een kleine vertraging ervaren tijdens live-uitzendingen. In dit blog leggen we je graag uit hoe dat komt. 

Zo werkt interactieve digitale tv  

Vergelijk interactief televisiekijken via internet met het versturen van een pakketje via de post. Bij ‘normale’ digitale televisie (dus zonder gebruik van internet), wordt er geen gebruik gemaakt van pakketten. Deze manier van distributie is vergelijkbaar met het distribueren van water via de waterleiding. Er stroomt altijd water naar elk huis. Omdat het signaal altijd geleverd wordt, is er minimale vertraging. 

Bij Interactieve TV is dat anders. Om live pauzeren, terugkijken vanaf het begin of schakelen tussen apparaten mogelijk te maken, distribueren we het signaal via internet. Via internet versturen we pakketten, want dit is hoe het internetprotocol werkt. Om ervoor te zorgen dat het goed aankomt wordt dit pakket opgedeeld in kleine deelpakketjes. Die deelpakketjes worden een voor een naar de ontvanger gestuurd: het streamen. In dat proces van inpakken, versturen en uitpakken kan soms een vertraging van een aantal seconden zitten, vooral bij live-uitzendingen. 

Bufferen

Om ervoor te zorgen dat de stream constant blijft, wordt er bij interactieve digitale tv gebruikgemaakt van ‘bufferen’. Daarbij wordt een aantal seconden van de uitzending vastgehouden op de ontvanger om ervoor te zorgen dat alle pakketten in de juiste volgorde afgespeeld kunnen worden. Mist er een pakket, dan wordt die opnieuw opgehaald en op de juiste positie geplaatst. Op die manier voorkomen we schokkering of haperend beeld.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief