Televisie

Zo automatiseer je eenvoudig je kerstverlichting (en bespaar je energiekosten)

donderdag 22 december 2022

Je huis staat vast al vol met gezellige kerstspullen, maar wist je dat je met een slimme stekker je kerstverlichting heel gemakkelijk kunt automatiseren? Dan gaan je lampjes voortaan aan of uit wanneer jij wilt, of bedien je ze gemakkelijk met je telefoon. Hoef je ook niet meer achter je kerstboom te kruipen. Èn je kunt ook nog eens energiekosten besparen. Zo doe je dat:

 

Wat je daar voor nodig hebt is een ‘slimme stekker’. We leggen je graag uit hoe dat werkt en wat je er aan hebt.

 

Wat is een slimme stekker?

Een slimme stekker is een tussenstuk tussen je stopcontact en de stekker van het apparaat dat je slim wil maken. Dat kan dus je kerstverlichting zijn, maar ook een schemerlamp of een tv. Nadat je het tussenstuk hebt geplaatst, kun je het aangesloten apparaat bedienen via je telefoon. Of, nog gemakkelijker: je laat een ingesteld tijdschema de boel automatisch regelen. 

 

Vaak moet je even een app downloaden, maar veel fabrikanten van slimme stekkers hebben ervoor gezorgd dat hun app samenwerkt met de spraakassistenten van Apple (Siri), Google (Google Assistent) en Amazon (Alexa). Soms integreert de slimme stekker met de digitale infrastructuur van je ‘smart home’ (Apple HomeKit, Philips Hue, Google Home) waar je reeds andere slimme apparaten in je huis op had aangesloten. 

 

 

Kerstverlichting slim maken

Met kerst komt zo’n slimme stekker extra goed van pas. Kerstverlichtingsnoeren hebben vaak geen (goed bereikbare) schakelaar. Om de verlichting aan of uit te zetten, moet je dus achter de kerstboom kruipen en de stekker in of uit het stopcontact halen. Toch lekker als je voortaan gewoon een stemcommando kunt geven: “Oké Google: zet de kerstverlichting aan!” Of dat je met een druk op de knop op je telefoon de verlichting aan zet.

 

Een tijdschema instellen (de meeste apps die bij slimme stekkers horen ondersteunen dit) maakt het leven helemaal gemakkelijk. Zo kun je instellen dat bij daglicht de verlichting automatisch uit gaat, maar de lampjes ’s avonds en bij het opstaan gezellig branden.

 

Energie(kosten) besparen

Een mooie bonus: met een slimme stekker kun je energie besparen. Veel apparaten, waaronder je tv en sommige soorten kerstverlichting, verbruiken zelfs als ze uit staan nog een beetje stroom. De kosten van dat zogeheten ’sluipverbruik’ kunnen oplopen tot wel honderd euro per jaar.

 

Met een slimme stekker voorkom je sluipverbruik en bespaar je dus geld. Apparaten kunnen écht geen stroom verbruiken als de slimme stekker is uitgeschakeld. Daarnaast zorgen tijdschema’s ervoor dat je verlichting niet brandt als het niet nodig is. Heb je geen tijdschema ingesteld maar schiet het je op het werk ineens te binnen dat je de kerstverlichting niet hebt uitgedaan? Met je telefoon kun je dat alsnog regelen (mits de slimme stekker op wifi werkt). 

 

Sommige slimme stekkers hebben trouwens een ingebouwde energiemeter die het (sluip)verbruik in kaart brengen op je telefoon. Op basis daarvan kun je slimmere keuzes maken.

 

Verschillende soorten slimme stekkers

Slimme stekkers zijn er in verschillende varianten. De een werkt met bluetooth (dan moet je in de buurt zijn om het slim gemaakte apparaat te kunnen bedienen), de ander op je wifi-netwerk. Er zijn slimme stekkers die alleen met Apple-telefoons werken, andere (ook) met Android. Niet alle slimme stekkers werken samen met de bekende spraakassistenten of integreren naadloos in je ‘smart home’.

 

Bedenk dus vooraf wat je wil en nodig hebt, en kijk naar de specificaties van de slimme stekker die je op het oog hebt. Online zijn er verschillende tests en vergelijkingen van slimme stekkers die je kunt raadplegen. De slimme stekker is in de meeste gangbare elektronica(web)winkels te koop.

 

Fijne kerst!

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief