5 tips bij deepfakes en andere AI-bedreigingen
De AI-tools die dit jaar veel aandacht kregen, zijn ‘generatieve AI-tools’. Daarmee kun je foto’s, video’s en geluidsbestanden maken waarop mensen iets zeggen dat ze niet daadwerkelijk hebben gezegd. ‘Deepfakes’, heten die nep-opnames. Met behulp van AI kunnen daarnaast levensechte maar neppe gezichten worden gemaakt, en authentiek lijkende websites.
Wat echt is en wat nep, wat betrouwbaar is en wat niet, wordt zo steeds lastiger te onderscheiden. Dat levert veiligheidsrisico’s op. Caiway’s digitale veiligheidspartner F-Secure houdt de ontwikkelingen voor ons in de gaten en heeft 5 tips voor jou om ook in dit AI-tijdperk online veilig te blijven.
1: Houd vast aan de basisprincipes
Het blijft belangrijk om variërende, sterke wachtwoorden te gebruiken en tweestapsverificatie (2FA) in te schakelen.
Ken de methodes en doelen van phishing (een vorm van oplichting). Daar lees je hier alles over. Goed om te weten in elk geval, is dat oplichters vaak een gevoel van urgentie creëren, of je iets aanbieden dat te mooi is om waar te zijn. Met als doel om je gegevens of geld afhandig te maken. Als je dit onthoudt en hier goed op let, kun je phishing herkennen, ook wanneer kwaadwillenden dat met behulp van AI extra lastig hebben gemaakt.
Een van de belangrijkste tips: verifieer. Doet dat bij ook maar de kleinste twijfel. Whatsappt ‘je zoon’ dat hij dringend geld nodig heeft? Bel hem op het nummer dat bij jou bekend is en doe niets voordat je hem (live) hebt gesproken. Vraagt ‘je bank’ je om gegevens? Bel zelf je bank op het nummer dat je online vindt.
2: Herken deepfakes
Hoewel deepfakes steeds beter worden, zijn ze meestal nog te herkennen. Bij foto’s verraden details op het gezicht en van de handen het vaak. Vingers zien er bijvoorbeeld raar uit, of er mist er een. Let ook op oorbellen, wenkbrauwen en brilmonturen.
Bij video’s let je op hoe de mond van de spreker beweegt tijdens het praten, en of de gezichtsexpressie past bij wat er wordt verteld. Soms wordt er opvallend veel of juist helemaal niet met de ogen geknipperd. En kloppen de lichaamsverhoudingen? Let op het hoofd en de armen in verhouding tot de rest van het lichaam.
3: Blijf kritisch
Wat is de boodschap? Is het een logische, en had je ‘m van deze afzender verwacht? Zo niet, dan is er niet altijd sprake van namaak of oplichting, maar is het verstandig om verdere checks te doen.
Als het gesprek ineens een andere wending krijgt - je wordt bijvoorbeeld plotseling gevraagd om geld over te maken of om privéfoto’s of -gegevens te delen - is dat eveneens een red flag. Vergeet ook niet de aloude wijsheid: aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, zijn dat meestal ook.
Kortom: blijf bij de les en stel jezelf de moeilijke vragen.
4: Maak je vertrouwd met AI
Je kunt AI nu nog vermijden. Maar dat is zoals eind jaren negentig de online zoekmachine links laten liggen: je houdt het een poosje vol, maar nieuwe technologie kan zo’n vlucht nemen, de maatschappij zoveel voordeel bieden, dat je er op een gegeven moment niet meer omheen kan en ook niet meer omheen wil.
De kans is groot dat het met AI dezelfde kant opgaat. Dan is het zonde dat je je er niet al vertrouwd mee hebt gemaakt.
5: Bescherm jezelf met Caiway Veilig Internet van F-Secure
Het is extra belangrijk om je digitale beveiliging op orde te hebben. Klanten van Caiway bieden we Caiway Veilig Internet aan. Daarmee bescherm je je apparaten tegen malware, hackers en identiteitsdiefstal, en zorg je dat je kinderen alleen zien wat jij hebt goedgekeurd. Als je dit pakket hebt ingeschakeld, vind je trouwens ook je Android-smartphone of -tablet terug wanneer je die kwijt bent. Meer lezen over F-Secure of Caiway Veilig Internet aanvragen, doe je hier.