Wifi

Dit wil je weten over wifi via glasvezel

donderdag 27 september 2018

We krijgen vaak de – terechte – vraag: wat is wifi via glasvezel en waarom is het sterker dan wifi via standaard internet? De korte versie van het antwoord luidt: doordat we met glasvezel internet gegarandeerde snelheid bieden, komt er op je modem in huis veel snelheid binnen. In combinatie met een router die al deze snelheid aankan, vormt dit een goede basis voor razendsnelle wifi in huis.

Maar omdat je er waarschijnlijk iets meer van wil weten, hebben we de iets langere versie ook voor je uitgeschreven.

  1. Het is eigenlijk net als het leven: wat je erin stopt, krijg je eruit. De snelheid die op je wifi-router binnenkomt bepaalt uiteindelijk de snelheid en sterkte van het signaal dat de wifi-router uitzendt. Dus; des te sneller je binnenkomende signaal, des te sterker je wifi, mits je een goede wifi-router hebt de snelheid aankan. Stel dat je router maximaal 600 Mbit/s aankan (dat is onze Asus, bijvoorbeeld), dan kun je er wel 100 Mbit/s in stoppen maar dan krijg je er nooit meer dan 100 uit (en dus geen 600).
  1. Glasvezel internet bij Caiway kent een gegarandeerde internetsnelheid, dus als wij bijvoorbeeld in ons Gewoon Voordelig-pakket 100Mbit/s uploadsnelheid en 100Mbit/s downloadsnelheid leveren, dan is dat ook – minimaal – de snelheid die we in de wifi-router stoppen.

    Bij internet via koperdraad hangt de internetsnelheid af van de afstand van de wijkcentrale tot het huis. Je krijgt alleen de beloofde snelheid als je ongeveer op de centrale woont.

    Bij de coax-kabel ligt het nog weer anders. Daarbij is niet de afstand tussen het huis en de centrale van belang, maar het aantal mensen dat gelijktijdig in een bepaald gebied van internet gebruikmaakt. De snelheid wordt in dat gebied gedeeld.

Conclusie:
Bij glasvezel haal je dus veel snelheid binnen, ook op je wifi-router. En dat is een mooie start voor je wifi in huis. Terug naar de hamvraag: zorgt glasvezel internet ook voor een betere wifi? Oh jazeker!

Maarrrrrrr (er is altijd een maar): je hebt er wel een goede wifi-router voor nodig, die de snelheid aankan die er binnenkomt via onze glasvezel. Hoe dit werkt zie je hieronder. Zo gaat het als je bij ons een Gewoon Slim-pakket hebt in combinatie met een TP-Link Archer C1200 wifi-router.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief