Internet

Zo doe je een speedtest

woensdag 12 juni 2019

Wat is een speedtest?

Met een speedtest meet je hoe snel jouw internet is. Zo achterhaal je de download- en uploadsnelheid van je internetverbinding. Maar nog belangrijker: je weet of de snelheid waarvoor je betaalt, ook daadwerkelijk wordt geleverd.

 

Lees ook
5 tips om je wifi te versterken


Hoe doe je een speedtest?
Een speedtest doen is eenvoudig. Sluit voor een betrouwbare uitkomst je computer rechtstreeks bekabeld aan op het glasvezelmodem met de netwerkkabel en zorg dat er geen andere apparatuur tussen zit die de speedtest kan beïnvloeden. Wanneer je via wifi verbonden bent met het thuisnetwerk, meet je vaak een veel lagere internetsnelheid. Factoren van buitenaf kunnen er namelijk voor zorgen dat de snelheid omlaag gaat. Denk bijvoorbeeld aan betonnen muren, elektrische apparaten en gedeelde kanalen.

Stap 1. Ga naar de Caiway Speedtest
Stap 2. Sluit je pc/laptop direct aan op poort 1 van het glasvezelmodem met een UTP kabel (minimaal de CAT5e- of CAT6-kabel)
Stap 3. Klik op GO
Stap 4. De download- en uploadsnelheid wordt weergegeven.


Tip: Controleer je netwerkkaart
Een netwerkkaart is het onderdeel van je computer of laptop waarmee je verbinding maakt met het internet of netwerk in huis. Hoe sneller je netwerkkaart, hoe sneller je kabelverbinding. Stel: je doet een speedtest met een 100Mbit/s netwerkkaart, dan zal de speedtest nooit boven de 100Mbit/s uitkomen. Wil je weten welke snelheid jouw netwerkkaart heeft? Met deze stappen check je of jouw apparaat fysiek de snelheid van glasvezel aankan.

Wat moet ik doen als ik de beloofde snelheid haal en toch traag internet heb?
Haal je de gewenste snelheid op het modem? Mooi! Er is niks mis met je modem.
In dat geval is het goed om de speedtest ook even op je router te testen. Komt daar een andere snelheid op binnen? Dan weet je dat het probleem bij de router ligt. Vaak is er dan een firmware update nodig. Helpt dat niet, dan is de kans groot dat je router aan vervanging toe is.

 

Wat kan ik doen als de speedtest niet werkt?
Het kan zijn dat de speedtest niet werkt. Start in dit geval je computer op in veilige modus- met behoud van het internet netwerk. Wanneer de pc in veilige modus wordt opgestart, worden de programma’s die op de achtergrond draaien (en snelheid beperken bij de speedtest) niet meegenomen.

 

Speedtest gedaan? Kijken maar!
Even je internetsnelheid testen? Je weet nu hoe het moet! Met de juiste internetsnelheid, stream je ongestoord je favoriete series. En dat zonder je druk te maken over haperend beeld. Mocht je nog niet tevreden zijn over je internetsnelheid, kies dan voor een sneller pakket.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief