Internet

Zorgeloze zomer: zo blijf je online veilig

dinsdag 31 mei 2022

Voor een zorgeloze zomer is het belangrijk om online veilig te blijven. Met deze 3 basistips bescherm je jezelf tegen cybercriminaliteit (denk aan phishing, virussen en WhatsApp-fraude). Zo blijft niet alleen het weer, maar ook jouw humeur lekker zonnig.

De basis: houd je software up to date en maak backups

Update je besturingssysteem (ook mobiel!), webbrowser en anti-virussoftware zodra er een update beschikbaar is. In een update kunnen namelijk eventuele gaten in de beveiliging gedicht zijn. Vaak kun je instellen dat besturingssysteemupdates automatisch gedownload worden als je met wifi bent verbonden. Instructies hiervoor vind je hier: Windows / MacOS / iPhone (iOS) / Android

Maak regelmatig een backup. Als er dan toch iets mis gaat, kun je in elk geval nog bij je bestanden. Zo kan bijvoorbeeld ransomware (‘gijzeling’ van uw bestanden) minder schade berokkenen.

Pas op voor phishing-mails en frauduleuze WhatsApp-berichten

Phishing is een manier voor fraudeurs om persoonlijke gegevens of geld te ontfutselen. In een echt lijkende e-mail, sms of WhatsApp-bericht doen ze zich voor als een medewerker van een officiële instantie. Voor het zogenaamd aanmaken van een nieuwe pinpas, een terugbetaling of het betalen van een verkeersboete word je verwezen naar een nagemaakte website. Een spamfilter- die standaard aan het werk is voor elke klant van Caiway internet - houdt de meeste phishingmails tegen, maar soms glipt er een tussendoor. Herken dan de signalen: let extra goed op bij hoge tijdsdruk, een onpersoonlijke aanhef (‘Geachte klant’) of bij een verhaal dat te mooi klinkt om waar te zijn. Klik niet op links van verdachte e-mails en open geen bijlagen.

 

Installeer beveiligingssoftware

Caiway Veilig Internet. Dat is een verzameling veiligheidstools met onder meer anti-virussoftware en software die websites controleert. Al je apparaten zijn dan extra beschermd tegen malware, hackers en identiteitsdiefstal. Onveilige websites worden geblokkeerd en er wordt een extra veilige verbinding tot stand gebracht bij internetbankieren. 

 

Meer tips om veilig online te blijven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief