Internet

Top 5 goede privacy-voornemens voor online veiligheid

maandag 4 januari 2021

Een nieuw jaar, en dat betekent ook nieuwe goede voornemens! Heb jij je lijstje al klaarliggen? Meer sporten, gezonder eten of sparen voor die ultieme aankoop? We geven toe, aan het einde van de maand zijn we ze vaak alweer vergeten. Maar heb je ook voornemens op het gebied van online veiligheid? We geven je vijf goede privacy-voornemens die je online veiligheid het komende jaar een stuk verbeteren! Zet jij ze ook op je lijstje?

Installeer een virusscanner

Een computervirus is een klein programma dat via de ene naar de andere computer wordt doorgegeven en de werking van je computer belemmert. Gebruik bijvoorbeeld Veilig Internet van Caiway om virussen, spyware en spam buiten de deur te houden. Eerder schreven we over hoe je jouw computer beschermt tegen gevaren van buitenaf en hoe je phishingmails herkent.

Stel tweestaps-authenticatie in

Met de tweestapsauthenticatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount of social media-accounts. Er zijn verschillende vormen mogelijk. Eén daarvan is met een toegangscode via een vertrouwd apparaat. Na het invoeren van je wachtwoord wordt de toegangscode naar een vertrouwd apparaat gestuurd, bijvoorbeeld je telefoon. Je vult de code vervolgens in op de website en logt zo veilig in. Hiermee houd je mensen met kwade bedoelingen ver buiten je persoonlijke accounts, ook al hebben ze jouw gebruikersnaam en wachtwoord al ontrafeld.

Gebruik sterke wachtwoorden en wachtzinnen

We gebruiken vaak voor meerdere toepassing hetzelfde wachtwoord. Om misbruik van je gegevens te voorkomen is het slim om sterke wachtwoorden te gebruiken en te (blijven) beheren. Eerder vertelden we je het over het maken (en onthouden) van sterke wachtwoorden en wachtzinnen.


En is het toch niet gelukt je wachtwoord veilig te houden? Geen paniek, bekijk onze tips wat je het beste kan doen als je wachtwoord toch gelekt is.

Back-ups maken

De beste manier om je dierbare foto's en belangrijke bestanden te beschermen tegen verlies, is door regelmatig back-ups te maken. Hoe je dit het beste doet? We hebben het voor je uitgezocht voor computers, smartphones en tablets en welke cloudservice het beste bij je past.

Privacy instellen voor kinderen

Smartphones, slim speelgoed, laptops voor school. Het is allemaal niet meer weg te denken. Toch moet je er niet aan denken dat je kind ieder willekeurig filmpje kan zien en iedere website kan bezoeken. We zochten uit hoe je jouw apparaten kindvriendelijk maakt. En hoe je privacy instelt op slim speelgoed en connected apparaten van je kids.


Ga er een middagje voor zitten en stel je online privacy veilig met bovenstaande stappen! 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief